Tylko co piąty restaurator przetrwa
Co składa się na sukces w branży gastronomicznej?
Jest wiele czynników – począwszy od lokalizacji, obsługi i cen, kończąc na ciężkiej i mozolnej pracy, bez której żaden biznes nie może się powieść. Statystyki przeżywalności nowych konceptów restauracyjnych zarówno w Polsce jak i na całym świecie są nieubłagane – lwia część restauracji umiera w ciągu pierwszego roku, powyżej pięciu lat przeżywa tylko 20 proc. punktów gastronomicznych. Osoby, które widzą siebie zasiadających z cygarem w fotelu w swoim lokalu z przyjaciółmi u boku, opowiadający jak to spełnia się ich marzenie – te właśnie osoby należą do grupy 80 proc., które nie poradzą sobie na rynku. Natomiast restauratorzy gotowi na pracę 17 godzin na dobę minimum przez pierwszy rok działalności ich nowego punktu, którzy przez dwa lata od otwarcia nie pojadą na wakacje, a znajomi staną się plagą zabierającą cenny czas pracy, należą do pozostałych 20 proc. szczęściarzy.
Jakie są wymogi dotyczące lokalizacji Pierogarni?
Lokalizacja Pierogarni podobnie jak pizzerii, fast-foodów, czy nawet sushi barów powinna być wybrana z wielkim rozmysłem. Z punktu widzenia naszej sieci idealny jest lokal o powierzchni 150-250 m2 w starej, piętrowej kamienicy w centrum miasta lub na starówce miasta liczącego co najmniej 50 tys. mieszkańców. Projekt Pierogarni Stary Młyn jest elastyczny i można go adaptować do indywidualnych warunków. Ważne aby restauracja miała możliwość rozstawienia letniego ogródka, co pozwoli pozyskać większą liczbę klientów w okresie od maja do września.
rozmawiał (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali