Klasztorne smaki poza granicami
Z regułą św. Benedykta związana jest ciężka praca w przyklasztornym gospodarstwie. Stanowi ona jeden ze sposobów "służby Bożej", okazję przybliżenia się do Boga i braci. Motto zakonu głosi: Ora et labora, czyli módl się i pracuj. Dzięki swojej działalności opactwo pozyskuje środki na utrzymanie klasztoru.
Projekt stworzenia marki Produkty Benedyktyńskie powstał z zamiarem ukazania współczesnemu klientowi wiekowego dorobku mnichów na polu kulinarnym. W ofercie znajdziemy produkty takie jak konfitury, nektary, pieczywo, nabiał, wędliny oraz mocniejsze trunki. Wszystkie artykuły sporządzane są na podstawie klasztornych receptur.
- Zależy nam, aby Produkty Benedyktyńskie były dostępne w całej Polsce, dlatego też poszukujemy franczyzobiorców we wszystkich dużych miastach, zwłaszcza w tych, w których nie ma jeszcze naszego sklepu - mówi Piotr Fugiel, wicedyrektor Benedicite J.G. - Z drugiej strony nie chcemy, aby nasze produkty stały się masowe, dlatego też liczba sklepów w poszczególnych miastach jest ograniczona. Chcemy, żeby w kraju działało docelowo 100 sklepów.
Sieć Benedicite liczy obecnie 42 sklepy, większość z nich, bo aż 40 placówek, prowadzą franczyzobiorcy. Jeden ze sklepów własnych sieci działa w Berlinie, niebawem mają się też pojawić kolejne zagraniczne placówki.
- Myślimy o otwarciu naszych placówek w Wielkiej Brytanii oraz Francji - dodaje Piotr Fugiel. - Konieczne do tego jest zoptymalizowanie działań logistycznych, nad którymi obecnie pracujemy. Sądzimy, że z racji m. in. dużego zainteresowania tamtejszych konsumentów żywnością tradycyjną, znajdziemy sporo klientów chętnych do zakupienia naszych produktów.
By przystąpić do sieci trzeba dysponować lokalem o powierzchni 30-50 m2 w dobrej lokalizacji. Kwota inwestycji to ok. 120 tys. zł, która powinna się zwrócić w przeciągu 2 lat. W ramach pakietu franczyzowego Benedyktyni oferują podręcznik operacyjny, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz logistyczne.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali