Czwartek
08.11.2001
Już niedługo przy głównych drogach i w ważniejszych miastach znajdziemy charakterystyczne biało-czerwone bary
 

Jak podaje „Superexpress”, Andrzej Lepper twórca pomysłu otworzenia charakterystycznych biało-czerwone barów chce, by we wszystkich restauracjach typu "fast food" nowej sieci było takie samo menu - oczywiście tylko polskie dania. Chciałby np. taki zestaw: kotlet schabowy, ziemniaki i gotowana kapusta. Poza tym - golonka (dla osób, które po jedzeniu nie będą prowadziły samochodu może być nawet w piwie). Będzie też baranina w różnych postaciach. Z zup będzie można zamówić m.in. żurek lub grochówkę. W barach "Samoobrony" będzie można również zjeść kiełbasę, oczywiście z polskich masarni.

- Przy okazji będziemy chcieli promować zdrową polską żywność - chwali się Lepper - Nasze polskie jedzenie będzie konkurencją dla tych wszystkich hamburgerów i innych cheesburgerów.

Andrzej Lepper wydaje się być pewny sukcesu rynkowego swojej sieci.
- Pierwszy lokal otworzymy już za chwilę. Prawdopodobnie na przełomie stycznia i lutego przyszłego roku, najpóźniej w marcu lub kwietniu - zapowiada.

Pierwsze bary Leppera powstaną najprawdopodobniej przy polskiej sieci supermarketów Lewiatan. Szef "Samoobrony" nie umiał wczoraj dokładnie powiedzieć, skąd weźmie pieniądze na otwarcie lokali.
- To wszystko jest jeszcze w sferze planowania - tłumaczy.

Niewykluczone, że wicemarszałek zdecyduje się - wzorem innych firm tej branży - na udzielanie licencji franchisingowych.

Podobnie jak lider Samoobrony, również prezydent Białorusi, parę lat temu pod hasłem „cudze chwalicie swego nie znacie”, otworzył w swoim kraju sieć barów szybkiej obsługi o wdzięcznej nazwie „Bistro Bjarozka”. Bary oferując przysmaki rodzimej kuchni m.in. kiełbasę z ziemniakami jak również rodzime „napoje” (oczywiście dla tych którzy po jedzeniu nie będą prowadzić samochodu), miały w szybkim tempie podbić serca nie tylko mieszkańców Białorusi, ale również stać się produktem eksportowym nr 1.

No cóż okazało się, że marzenia nie zawsze się spełniają, „Bjarozka” z nowoczesnego baru szybkiej obsługi przekształciła się w zwykłą „knajpę” gdzie stali bywalcy skupiali się głównie nad ofertą napojów wyskokowych oferowanych w menu.

Być może przewodniczący Lepper minął się z powołaniem wchodząc w świat polityki. Choć w biznesie nie wypracował sobie wiarygodności, skutecznie uchylając się od płacenia długów.

Więcej: Superexpress, 7 październik 2001


PROFIT system

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?