Lepper jak Łukaszenko
Jak podaje „Superexpress”, Andrzej Lepper twórca pomysłu otworzenia charakterystycznych biało-czerwone barów chce, by we wszystkich restauracjach typu "fast food" nowej sieci było takie samo menu - oczywiście tylko polskie dania. Chciałby np. taki zestaw: kotlet schabowy, ziemniaki i gotowana kapusta. Poza tym - golonka (dla osób, które po jedzeniu nie będą prowadziły samochodu może być nawet w piwie). Będzie też baranina w różnych postaciach. Z zup będzie można zamówić m.in. żurek lub grochówkę. W barach "Samoobrony" będzie można również zjeść kiełbasę, oczywiście z polskich masarni.
- Przy okazji będziemy chcieli promować zdrową polską żywność - chwali się Lepper - Nasze polskie jedzenie będzie konkurencją dla tych wszystkich hamburgerów i innych cheesburgerów.
Andrzej Lepper wydaje się być pewny sukcesu rynkowego swojej sieci.
- Pierwszy lokal otworzymy już za chwilę. Prawdopodobnie na przełomie stycznia i lutego przyszłego roku, najpóźniej w marcu lub kwietniu - zapowiada.
Pierwsze bary Leppera powstaną najprawdopodobniej przy polskiej sieci supermarketów Lewiatan. Szef "Samoobrony" nie umiał wczoraj dokładnie powiedzieć, skąd weźmie pieniądze na otwarcie lokali.
- To wszystko jest jeszcze w sferze planowania - tłumaczy.
Niewykluczone, że wicemarszałek zdecyduje się - wzorem innych firm tej branży - na udzielanie licencji franchisingowych.
Podobnie jak lider Samoobrony, również prezydent Białorusi, parę lat temu pod hasłem „cudze chwalicie swego nie znacie”, otworzył w swoim kraju sieć barów szybkiej obsługi o wdzięcznej nazwie „Bistro Bjarozka”. Bary oferując przysmaki rodzimej kuchni m.in. kiełbasę z ziemniakami jak również rodzime „napoje” (oczywiście dla tych którzy po jedzeniu nie będą prowadzić samochodu), miały w szybkim tempie podbić serca nie tylko mieszkańców Białorusi, ale również stać się produktem eksportowym nr 1.
No cóż okazało się, że marzenia nie zawsze się spełniają, „Bjarozka” z nowoczesnego baru szybkiej obsługi przekształciła się w zwykłą „knajpę” gdzie stali bywalcy skupiali się głównie nad ofertą napojów wyskokowych oferowanych w menu.
Być może przewodniczący Lepper minął się z powołaniem wchodząc w świat polityki. Choć w biznesie nie wypracował sobie wiarygodności, skutecznie uchylając się od płacenia długów.
Więcej: Superexpress, 7 październik 2001
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali