Da Grasso Express wchodzi we franczyzę

W ramach sieci działa obecnie 14 restauracji, 199 pizzerii oraz 3 lokale Da Grasso Express.
Środa
01.12.2010
Pierwsza placówka w tym formacie została otwarta w Środzie Śląskiej.
 

W odróżnieniu od pozostałych konceptów Da Grasso (premium, basic i restauracji), lokale Express realizują wyłącznie zamówienia poprzez dowóz i na wynos. Pierwszy franczyzowy punkt w tym formacie powstał pod koniec listopada w Środzie Śląskiej.

Format Da Grasso Express w myśl menedżerów sieci będzie rozwijany w miastach poniżej 20 tys. mieszkańców, w sąsiedztwie osiedli mieszkaniowych i niewielkich galeriach handlowych. Dzięki temu franczyzobiorcy systemu mogą liczyć na niższe koszty otwarcia lokalu. Inwestycja będzie realizowana na mniejszej powierzchni, gdyż placówka nie wymaga przygotowania sali konsumpcyjnej. To nie tylko ograniczy koszty wynajmu, ale i pozwoli zaoszczędzić na kosztach przystosowania lokalu pod względem norm sanepidu, a także na czasie potrzebnym na dopełnienie formalnych procedur.

- Koncepcja Da Grasso Express pozwoli zwiększyć zasięg naszej sieci, która jest już obecna w blisko 150 miastach. To także szansa dla nowych franczyzobiorców, aby otworzyć lokal niższym kosztem niż tradycyjną pizzerię lub restaurację. Natomiast klienci zyskają to, co dla nich najważniejsze – ekspresową obsługę oraz jakość gwarantowaną przez Da Grasso – mówi Karolina Rozwandowicz, prezes Da Grasso.

Koszt inwestycji we własny biznes pod znakiem Da Grasso Express powinien zamknąć się w kwocie 100 - 120 tys. zł. Franczyzobiorca musi też dysponować lokalem o powierzchni 60-80 m2.

W ramach sieci działa obecnie 14 restauracji, 199 pizzerii oraz 3 lokale Da Grasso Express. W ciągu minionych dwóch miesięcy marka poszerzyła swój zasięg o takie lokalizacje, jak Łódź Retkinia, Leżajsk, Piotrków Trybunalski i warszawskie Bemowo. Niebawem nowe punkty Da Grasso zagoszczą w Myślenicach, Łomiankach oraz Gdańsku.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz