Da Grasso w Gdańsku w wersji premium

Pierwszy lokal Da Grasso powstał w Łodzi pod koniec lat 90-tych. Dziś sieć ma ponad 200 lokali usytuowanych w blisko 150 miastach.
Sobota
08.01.2011
Sieć z przytupem wchodzi w 2011 rok otwierając kolejną restaurację.
 

Zaledwie tydzień temu zarząd największej w Polsce sieci pizzerii i restauracji cieszył się z otwarcia nowego lokalu w Łodzi. Dziś przybył mu kolejny powód do zadowolenia – w Gdańsku otwarta została nowa pizzeria, tym razem z segmentu premium. W najbliższych dwunastu miesiącach Da Grasso planuje otwarcie około 30 nowych placówek w całej Polsce.

- Cieszymy się, że dynamicznie rozpoczynamy nowy rok. Rozwój sieci ma dla Da Grasso ogromne znaczenie. Dla naszych klientów ważna jest nie tylko znakomita jakość potraw, ale także obecność restauracji i pizzerii zarówno w miejscowościach wypoczynkowych, centrach miast, jak i na osiedlach mieszkaniowych – mówi Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu Da Grasso.

Pierwszy lokal Da Grasso powstał w Łodzi pod koniec lat 90-tych. Dziś sieć ma ponad 200 lokali usytuowanych w blisko 150 miastach. Da Grasso to 14 restauracji, 199 pizzerii oraz 3 lokale Da Grasso Express, formatu, który w systemie partnerskim rozwija się od niedawna. Szefowie sieci chcą kontynuować jej budowę w 2011 roku, licząc na poprawę koniunktury w branży gastronomicznej.

- Rok 2010 z perspektywy rynku restauracji i pizzerii sieciowych upłynął pod znakiem uruchamiania nowych konceptów oraz wychodzenia z problemów, które dotknęły branżę w związku ze spowolnieniem gospodarczym – mówi Karolina Rozwandowicz. - Trudności w większym stopniu odbiły się na mniejszych sieciach i lokalach należących do indywidualnych przedsiębiorców. Placówki funkcjonujące pod znaną i rozpoznawalną marką znajdują się w lepszej sytuacji, gdyż oprócz korzyści jakie niesie ze sobą przynależność do sieci mogą liczyć na szerokie wsparcie ze strony centrali.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz