Franczyza z Belgii
W Belgii firma posiada 166 restauracji, sieć rozwija się również na Węgrzech. W Polsce jedyna placówka własna działa w Poznaniu. Firma planuje otwierać placówki w miastach liczących minimum 50 tys. mieszkańców. Belfrit serwuje dania typowe dla kuchni belgijskiej, co oznacza, że w menu nie może zabraknąć frytek.
- Najlepszym rozwiązaniem jest otwarcie lokalu w centrum handlowym lub innym dobrym punkcie miasta. Restauracja, za wyjątkiem tzw. food courtów, powinna mieć minimum 60 m2 – mówi Rudi Joris, współwłaściciel firmy Belfrit Polska.
- Naszym zdaniem w najbliższej przyszłości branża fast foodów będzie rozwijała się w Polsce bardzo dynamicznie. W porównaniu z Zachodnią Europą, mamy jeszcze bardzo mało lokali tego typu. Najpierw zmieni się trochę definicja fast foodu, postrzegana póki co jako coś gorszego, niezdrowego. Często określa się mianem fast food jedzenie niezdrowe, a to przecież nieprawda. Fast food oznacza jedzenie szybkie, a nie gorsze – dodaje Rudi Joris.
Jednorazowa opłata franczyzowa z tytułu przystąpienia do sieci wynosi 6 tys. euro. Opłata miesięczna wynosi natomiast 5 proc., zaś marketingowa 1,5 proc. obrotu netto miesięcznie. Franczyzobiorca ma prawo współdecydowania o wydatkach marketingowych oraz inormacji o tym, na co zostały przeznaczone wpłacone przez niego środki. W ramach pakietu franczyzowego Belfrit oferuje m.in. pomoc w znalezieniu lokalizacji, przygotowanie architektoniczne projektu restauracji, szkolenie dla partnera i jego pracowników, pomoc w rekrutacji personelu oraz pomoc w uruchomieniu placówki oraz później – w trakcie jej działalności.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali