Pracowity styczeń w Sfinksie
Od ponad dwóch lat spółka Sfinks, rozwijająca sieci restauracji Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło, borykała się z przeciwnościami losu – najpierw były trudności finansowe i rosnące zadłużenie, wynikające z nietrafionych inwestycji oraz spadku sprzedaży. Później rozpoczęła się walka o władzę między założycielem Tomaszem Morawskim i siecią AmRest (rozwijającą w Polsce m.in. sieć KFC), która dążyła do przejęcia spółki. Z pomocą Morawskiemu pospieszył Sylwester Cacek, założyciel Dominet Banku, który odkupił akcje od AmRestu i zaczął wyprowadzać spółkę na prostą. Proces naprawczy ruszył w połowie 2009 roku. Wprowadzono wówczas nowe zasady współpracy z franczyzobiorcami i dostawcami oraz renegocjowano umowy z bankami w sprawie spłaty zobowiązań.
Na początku tego roku Sfinks renegocjował warunki spłaty zadłużenia wobec banków PKO BP, ING i Raiffeisen, który ciągle wynosi ponad 100 mln zł. Porozumienie zawarte z bankami przewiduje m.in. konwersję długu na akcje, umorzenie, a także częściową spłatę długu i spłaty w ratach. Ostateczny układ tych elementów będzie zależał od kwoty pozyskanej z nowej emisji akcji Sfinksa. Niezależnie od sposobu restrukturyzacji porozumienie znacznie ułatwi Sfinksowi realizację strategii i działalność operacyjną, a także umożliwi uruchomienie pożyczki w wysokości do 25 mln zł udzielonej przez akcjonariusza Sfinksa, Sylwestra Cacka.
- Porozumienie jest sukcesem, który zwieńcza wielomiesięczne rozmowy z bankami. Dzięki ograniczeniu długu, spółka zyskuje większą swobodę w prowadzeniu działalności inwestycyjnej, co jest niezbędne dla realizacji założonej na najbliższe lata strategii i planów umacniania rynkowej pozycji Sfinksa. Nie bez znaczenia jest też zawarta w porozumieniu możliwość zmiany zabezpieczeń ustanowionych wcześniej przez banki na majątku spółki, co znacznie ułatwi decyzyjność i działalność operacyjną – mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes Sfinks Polska.
Sfinks nie próżnuje również jeśli chodzi o otwarcia nowych restauracji. W styczniu firma otworzyła w sumie cztery nowe lokale: dwie restauracje Sphinx i dwie Wook, po jednej w Legnicy i w Kłodzku.
- Energicznie przystępujemy do realizacji założeń planu inwestycyjnego, który w samym tylko pierwszym kwartale bieżącego roku przewiduje, że w sieci działać będzie o co najmniej siedem restauracji więcej. Nowych otwarć nie zabraknie także w kolejnych kwartałach roku 2011, który jest bardzo ważnym okresem dla przyszłego kształtu rynku gastronomicznego w Polsce – mówi Janusz Bossak, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej sieciami Sphinx i Wook.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali