19.02.2011

Co jedzą kowboje?

Na czerwiec tego roku planowane jest otwarcie restauracji sieci Siuox w Warszawie.

Dzięki umowie zawartej pomiędzy Zarządem spółki R&C Union oraz jedną z warszawskich spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańcy stolicy już niebawem będą mogli posmakować jedzenia rodem z westernów. Restauracja Sioux oferuje swoim klientom przysmaki kuchni rdzennych mieszkańców prerii oraz pierwszych osadników.

Wnętrze restauracji Sioux.

Nazwa restauracji Sioux wywodzi się od indiańskiego plemienia Siuksów, którzy zamieszkiwali tereny Wielkich Równin. Do dziś nazywani są również Dakota, co oznacza „przyjaciele”.

Warszawska kolebka Dzikiego Zachodu powstanie w ścisłym centrum stolicy w lokalu o powierzchni 400 m2. Umowę najmu lokalu podpisano 10 lutego 2011 roku na okres 10 lat. Otwarcie lokalu planowane jest na czerwiec.

Pierwsza restauracja Sioux w Polsce została otwarta w 2003 roku we Wrocławiu. Zyskała ona uznanie wśród osób lubiących kulinarne eksperymenty oraz ceniących klimatyczną atmosferę. Znakiem rozpoznawczym restauracji Sioux stał się nie tylko klimat „western & country”, ale także oryginalne dania, jak grillowane steki, aromatyczne polędwiczki oraz żeberka.

(boa)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0

Bolesław Adamiec

dziennikarz
Napisz do autora