Tłusty Czwartek był niegdyś początkiem Tłustego Tygodnia - czasu wielkiego obżarstwa. Początkowo nasi przodkowie objadali się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.
Czwartek
03.03.2011
Szacuje się, że Polacy kupią w Tłusty Czwartek 100 milionów pączków. Cukiernie oraz supermarkety zacierają ręce.
 

Wczoraj wieczorem w cukierniach rozpoczęto wielkie smażenie, by statystyczny Polak mógł zjeść w Tłusty Czwartek swoje 2,5 pączka. Z prostej kalkulacji wynika, że kupimy dziś ponad 100 mln tych cukierniczych wyrobów. Hipermarkety i cukiernie prześcigają się w biciu rekordów sprzedanych sztuk. Jest o co zabiegać, bo wartość sprzedanych dziś pączków sięgnie 90 mln zł. Za tę kwotę można nabyć ponad 400 dwupokojowych mieszkań w dużym mieście.

- Liczbę sprzedanych dzisiaj pączków można spokojnie przyrównywać do sprzedaży z całego roku. Szacujemy, że sprzedamy dziś blisko 500 tys. drożdżowych specjałów – mówi Grzegorz Smoliński, dyrektor działu handlowego Zakładów Piekarskich Oskroba. – W sprzedaży królują 3 smaki: klasyczny lukrowany z marmoladą, z adwokatem oraz nowość, jaką jest pączek z bitą śmietaną.

Chociaż do zakupu pączka w Tłusty Czwartek nie trzeba nikogo zachęcać, to firmy namawiają klientów, by kupowały ich jak najwięcej.

- Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy akcję promocyjną dla naszych klientów - mówi z kolei Jolanta Szczygielska, kierownik działu marketing i rozwoju produktów piekarni Gorąco Polecam Nowakowski. - Akcja przebiega pod hasłem "W Tłusty Czwartek pączkuJEMY". W jej ramach oferujemy naszym klientom pączki w zestawach 5, 10, 15 w bardzo atrakcyjnych cenach. Maksymalnie wzmocniona została obsługa klientów, tak by już od wczesnych godzin porannych świeżo wypiekane pączki były dostępne w stałej sprzedaży.

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, naraża się na niepowodzenie w dalszym życiu. Pamiętajmy, że w Polsce oraz w części Niemiec, wedle tradycji, w ostatni czwartek przed Wielkim Postem dozwolone jest, a nawet wskazane, objadanie się. Najbliższy Tłusty Czwartek już 16 lutego 2012 roku.

(boa)


Bolesław Adamiec, dziennikarz
Bolesław Adamiec
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?