Chińczyk w pakiecie
W restauracjach Asia to Go klienci mogą kupić serwowane w pudełkach potrawy chińskiej kuchni. Na porcję czekają 30 sekund – tyle trwa podanie makaronu lub ryżu z kurczakiem do pudełka.
– Nasz sposób serwowania jedzenia zrobił w Krakowie furorę. Klienci zabierają je do pracy, do domu, na imprezy – mówi Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka sieci Asia to Go.
Firma do tej pory otworzyła trzy placówki własne w Krakowie i cztery franczyzowe: w Myślenicach, Sosnowcu, Toruniu i Krakowie, wystartowała z ofertą franczyzową na całą Polskę. W kwietniu rozpocznie działalność restauracja w Gdańsku, a w całym Trójmieście docelowo powstaną trzy placówki należące do franczyzobiorców.
– Do końca 2011 roku chcemy otworzyć 15 placówek franczyzowych. Poszukujemy partnerów z południowej Polski: z Zakopanego, Wadowic, Katowic, Rzeszowa czy Częstochowy – wylicza właścicielka sieci.
Franczyzobiorca Asia to Go powinien dysponować lokalem gastronomicznym o powierzchni m. in. 25 m2 oraz kwotą ok. 40-50 tys. zł na inwestycję w wyposażenie sali sprzedaży i zaplecza.
– Franczyzobiorca sam szuka lokalizacji, my weryfikujemy jej atrakcyjność – mówi Justyna Czekaj-Grochowska. – Zazwyczaj franczyzobiorcy otwierają punkty w miejscowościach, z których pochodzą i dobrze znają lokalny rynek. Szukamy miejsc w centrach handlowych, przy ruchliwych ulicach i w miejscach atrakcyjnych dla młodych ludzi.
Firma kieruje również ofertę do partnerów, którzy prowadzą już biznes gastronomiczny m.in. w centrach handlowych. Właściciele barów szybkiej obsługi mogą poszerzyć swoją dotychczasową ofertę o menu Asia to Go – w tym celu muszą zaopatrzyć się w specjalistyczne patelnie i ladę Asia to Go.
Asia to Go nie pobiera opłaty wstępnej, wymaga natomiast, by franczyzobiorca kupił reklamy zewnętrzne dla swojego punktu i specjalistyczny sprzęt do podawania potraw. Zamiast opłaty miesięcznej franczyzodawca obliguje biorcę do zaopatrywania się w półprodukty z firmowej kuchni centralnej i pobiera opłatę od ilości sprzedanych porcji. W zamian oferuje know-how, reklamę ogólną i szkolenia.
(awh)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali