Pizzeria Trattoria Presto zawitała do stolicy

Pierwsza restauracja Presto została otwarta w 1998 roku, kilka lat później sieć zaczęła rozwijać się poprzez franczyzę.
Sobota
19.03.2011
Jest to dziewiąta restauracja tej sieci działająca we franczyzie.
 

Kolejny lokal spod znaku Presto został otwarty w sobotę 12 marca na warszawskim Ursynowie. Właścicielem pizzerii jest Mariusz Łukaszewski. Przedsiębiorca deklaruje, że dużą uwagę będzie przywiązywał do stworzenia miłej i rodzinnej atmosfery. Ma w tym pomóc szereg promocji oraz przygotowany w lokalu specjalny kącik zabaw dla najmłodszych.

- Ze względu na duże zainteresowanie Warszawą mamy nadzieję, iż uda się w tym roku otworzyć jeszcze jeden lokal w tym mieście. Na razie jeszcze nie podpisaliśmy kolejnej umowy franczyzowej – mówi Izabella Borowska z Presto.

Presto Pizzeria Trattoria to sieć restauracji łączących w sobie elementy pizzerii i włoskiej trattorii.Pierwsza restauracja Presto została otwarta w 1998 roku, kilka lat później sieć zaczęła rozwijać się poprzez franczyzę. Otwarty przed tygodniem lokal to pierwsza placówka sieci w Warszawie.

- Już od dłuższego czasu mieszkańcy stolicy interesowali się konceptem Presto, jednak na przeszkodzie do otwarcia restauracji zawsze stawał problem znalezienia spełniającej wymogi sieci lokalizacji – wyjaśnia prezes Presto, Anna Kapitańczyk - Grzesiak. - Mamy nadzieję, iż pierwszy warszawski lokal przetrze szlaki kolejnym zainteresowanym i już wkrótce przygotowywać będziemy kolejne otwarcie.

Przedstawiciele sieci przyznają, że kryzys boleśnie dotknął branżę gastronomiczną. Oczekują jednak systematycznej poprawy koniunktury.

- Chociaż nie stwierdziliśmy spadku obrotów w lokalach, w tym samym czasie wzrastały koszty prowadzenia działalności, m.in. podwyżki cen produktów spożywczych czy energii elektrycznej - mówi Izabella Borowska. - Mamy nadzieję, iż w drugim półroczu 2011 roku powróci zwyżkowa tendencja, do której byliśmy przyzwyczajeni w ostatnich latach.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz