Sieć franczyzowa powinna być jak jeden organizm
Czy zarządzanie siecią franczyzową bardzo różni się od kierowania tradycyjnym przedsiębiorstwem?
Dopóki system partnerski jest oparty na standaryzowanych regułach i procedurach, podejście do zarządzania jest podobne, jak w przypadku pojedynczej firmy. Ta perspektywa jednak zmienia się diametralnie, kiedy jako franczyzodawca przestajemy pilnować jednolitych zasad funkcjonowania placówek w sieci. Najlepszym przykładem mogą być ostatnie problemy amerykańskich kawiarni Starbucks. Sieć rozwijała się stabilnie, jednak od 2004 roku zarząd postawił sobie za cel podwojenie liczby placówek w USA. Nowe lokale były otwierane w punktach, które nie spełniały dotychczasowych wymogów lokalizacji Starbucks, bo szefom sieci zależało na jej skokowym rozwoju. Cztery lata później te kawiarnie zaczęły znikać z rynku.
Jak ustrzec się takich błędów?
Przychodzi mi na myśl pewna anegdota związana z byłym szefem General Electric, Joe Welshem, który obejmując posadę udał się po radę do australijskiego guru zarządzania Petera Druckera. Ten miał mu powiedzieć: „Jeżeli General Electric nie byłby właścicielem tych wszystkich firm, które posiada to, którą z nich chciałbyś kupić?” To pytanie skłoniło prezesa amerykańskiej korporacji do wysnucia wniosku, że przedsiębiorstwo z wieloma oddziałami jest jak jeden organizm. Jeśli któryś z jego fragmentów przestaje działać sprawnie, to kruszy się cała konstrukcja. Bardzo podobnie jest z sieciami franczyzowymi.
Rozmawiał (gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Choć rynek w branży spożywczej jest bardzo konkurencyjny, nadal można na nim otwierać rentowne sklepy – mówi Monika Kosz-Koszewska, rzecznik prasowy Grupy Chorten.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
– W minionym roku nie otworzył się żaden oddział Socatots, ani BSS. Jednak w tym roku spokojnie wznawiamy ofertę – mówi Dorota Uciechowska, prezes Polskiej Konfederacji FDS
– Bacznie obserwujemy rynek, aby jak najlepiej dostosować naszą ofertę do aktualnej sytuacji – mówi Marta Parafińska, menedżer ds. franczyzy Komfort.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.