Sushi Bar Nigiri rozwija się latem

Inwestycja we własną restaurację Sushi Bar Nigiri to kwota rzędu 100-150 tys zł.
Sobota
09.07.2011
Nowe lokale pojawią się w Kielcach, Warszawie i Wrocławiu.
 

Sieć restauracji z kuchnią japońską Sushi Bar Nigiri liczy 11 lokali franczyzowych oraz jeden własny. Ostatni punkt został uruchomiony w marcu w Gdańsku. Wielkimi kroki zbliżają się kolejne otwarcia – w sierpniu powstanie restauracja w Kielcach, we wrześniu planowane jest otwarcie na warszawskiej Woli. Jest też spora szansa, że Nigiri zawita do Wrocławia.

- Do końca roku chcielibyśmy mieć 16 restauracji – mówi Goretta Szymańska, właścicielka Sushi Bar Nigiri.

Według specjalistów polski segment sushi jest dość charakterystyczny - na warszawskim rynku działa ponad 300 restauracji, barów i firm cateringowych oferujących sushi, podczas gdy w pozostałej części kraju ich liczba nie przekracza 100 miejsc. Prognozy przewidują, że w ciągu najbliższych pięciu lat liczba punktów gastronomicznych z kuchnią japońską może się podwoić.

- Pomimo rosnącej liczby restauracji nadal jest to jedzenie stosunkowo drogie i traktowane jako luksusowe. Staramy się jednak organizować wiele promocji i zachęcić klientów do odwiedzania naszych lokali. Najczęściej oferujemy rabaty oraz dodatkowe produkty – mówi Szymańska.

Inwestycja we własną restaurację Sushi Bar Nigiri to kwota rzędu 100-150 tys zł. Koszt przystąpienia do sieci to 20 tys. zł, a opłata bieżąca to 2 tys. zł. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem o powierzchni od 60 do 100 m2. Restauracja może osiągnąć rentowność już po dwóch miesiącach od otwarcia.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz