Wook na bis w Poznaniu
To już dziewiąty lokal sieci Wook. Poprzedni powstał przed dwoma miesiącami – również w Poznaniu, przy ul. Fredry. Nowa restauracja od 30 lipca działa natomiast w centrum handlowym Stary Browar, w sąsiedztwie należącej do tej samej grupy kapitałowej restauracji Sphinx.
- Pierwszy poznański lokal został bardzo pozytywnie przyjęty przez mieszkańców miasta, o czym świadczy jego rosnąca popularność. W Starym Browarze chcemy trafić z naszą ofertą do tych klientów, którzy nie mają czasu na wizytę w restauracji, a jednocześnie chętnie skosztowaliby oryginalnych dań, przygotowanych przez azjatyckich kucharzy – mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Nowy Wook zajmuje 156 m2 wraz z zapleczem i częścią konsumpcyjną. Klienci mają do dyspozycji blisko siedemdziesiąt miejsc przy stolikach oraz w lożach. W lokalu można zjeść potrawy kuchni azjatyckiej przygotowane przez chińskich kucharzy. Przy zachowaniu tradycyjnych smaków kuchni Wooka, model obsługi klienta został dostosowany do charakterystyki miejsca i wielkości lokalu. W odróżnieniu od restauracji Wook przy ul. Fredry, w Starym Browarze nie ma obsługi kelnerskiej, a większość dań jest gotowa do odebrania przez klienta w ciągu kilku minut od złożenia zamówienia. Dania serwowane są w charakterystycznych, kartonowych pudełeczkach umożliwiających zabranie posiłku także na wynos. W związku z otwarciem nowy Wook wprowadził promocyjną ofertę cenową, w ramach której wszystkie dania można kupić za 4,95 zł.
Oprócz lokali Wook, Sfinks Polska ma w swoim portfolio 113 restauracji z segmentu casual dining, należących do sieci Sphinx oraz Chłopskie Jadło. Notowana na giełdzie papierowych wartościowych spółka kontrolowana jest przez Sylwestra Cacka. Inwestor jest też udziałowcem m.in. odzieżowego Redana, jednak ostatnio pozbył się znacznego pakietu akcji spółki, by zasilić kapitałem swój gastronomiczny biznes. Przeprowadził też kolejną emisję akcji Sfinksa, dzięki której pozyskał ponad 40 mln zł. Pieniądze te mają być wykorzystane do spłaty zadłużenia spółki wobec banków, a także na rozwój wszystkich konceptów spółki.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali