24.08.2011

Żółty Cesarz u Kopernika

Sklepy z żywnością ekologiczną przybyły do Torunia.

Toruńska placówka, której uroczyste otwarcie nastąpi na początku września, to siódmy lokal sieci Żółty Cesarz. Wcześniej koncept zawitał do Gdyni, Krakowa, Grudziądza i Warszawy, w której działają trzy placówki marki.
Operatorem sieci jest Oficyna Wydawnicza Vega, od 1994 roku wydające miesięcznik Wegetariański Świat, poświęcony zdrowemu odżywianiu, produktom pochodzącym z rolnictwa ekologicznego i szeroko pojętej profilaktyce zdrowotnej. Właścicielka konceptu, Agnieszka Olędzka, poszukuje franczyzobiorców dysponujących lokalami o powierzchni w przedziale 40-100 m2 na terenie miast.

Zdjęcie punktu systemu Żółty Cesarz

Rynek żywności ekologicznej należy do najszybciej rosnących w Polsce. Średnio rocznie powiększa się o 20-30 proc. i jest obecnie wart 50 mln euro.

- Przewidywana kwota inwestycji we własny sklep marki Żółty Cesarz waha się pomiędzy 30 a 50 tys. zł. Wysokość opłat licencyjnych uzależniona jest od obrotu placówek licencyjnych – mówi.

Rynek żywności ekologicznej należy do najszybciej rosnących w Polsce. Średnio rocznie powiększa się o 20-30 proc. i jest obecnie wart 50 mln euro. W Europie Środkowej wyprzedzamy pod tym względem m.in. Węgry (25 mln euro), Estonię (12 mln) i Bułgarię (5 mln euro), ale pozostajemy w tyle za Czechami, gdzie branża związana ze zdrowym żywieniem warta jest 68 mln euro. Nad Wisłą działa blisko 21 tys. gospodarstw ekologicznych. Łącznie prowadzą one działalność na terenie przekraczającym 400 tys. hektarów, co stanowi ok. 2,5 proc. użytków rolnych w Polsce.

(gum)