Druga galeria upolowana
Punkt Yogen Früz w warszawskiej galerii handlowej Wola Park znajduje się na poziomie pierwszym w strefie food court, a jego powierzchnia to 18 m2. Najlepszą lokalizacją dla sprzedaży mrożonych jogurtów jest właśnie centrum handlowe.
- Dopóki nie zmienią się zwyczaje kulinarne Polaków, nie zniknie przekonanie, że lody i mrożone desery to potrawa na lato, dopóty punkty Yogen Früz i podobnych sieci będą lepiej radzić sobie w galeriach handlowych, niż przy ulicach - mówi Maciej Golnowski, były współpracownik poprzedniego masterfranczyzobiorcy Yogen Früz.
Tegoroczna ofensywa Yogen Fruz to już drugi come back firmy na polski rynek. Masterfranczyzobiorca na nasz kraj, spółka Healthy Lifestyles Master Franchiser Polska, zapowiada kilkadziesiąt otwarć do końca 2012 roku. Posiada ponad 1200 punktów sprzedaży w 25 krajach na całym świecie. Pierwszy lokal Yogen Früz otwarty został w 1986 roku w Kanadzie.
W pierwszej fazie rozwoju sieci organizator systemu Yogen Früz planuje otwarcie punktów sprzedaży w największych miastach Polski. Docelowo ma istnieć 50 punktów sprzedaży zlokalizowanych na terenie całego kraju, które będą działały w jednym z trzech formatów: wyspa, lokal w strefie food-court bez własnej strefy konsumpcyjnej oraz lokal o charakterze kawiarni z własną strefą konsumpcyjną.
Przykładowy nakład inwestycyjny dla lokalu o powierzchni 18-25 m2 waha się od 150 do 250 tys. zł. Każdy z Franczyzobiorców niezależnie od formatu, w jakim będzie prowadził działalność zobowiązany jest do płacenia miesięcznej opłaty bieżącej w wysokości 6 proc. obrotu netto miesięcznie oraz opłaty marketingowej w wysokości 3 proc. obrotu netto miesięcznie. Opłata przeznaczona w pierwszej kolejności będzie na cele marketingu lokalnego, a następnie na marketing o zasięgu krajowym, ale dopiero przy większej liczbie punktów Yogen Früz.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali