Przysmaki japońskiego cukiernika

Puff to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku ciasto wypełnione kremowym nadzieniem przygotowywanym ze świeżych ziaren madagaskarskiej wanilii.
Niedziela
06.11.2011
Japońskie puffy Beard Papa’s zadebiutowały w Polsce, a dokładniej w rzeszowskim CH Millenium Hall.
 

Pierwsza cukiernia Beard Papa's powstała w 1999 roku w japońskiej Osace. Jej flagowym produktem stały się naturalne puffy z kremowym nadzieniem. Dzięki franczyzie sieć szybko zwiększyła zasięg swojego działania do całej Azji, a później także innych kontynentów. Obecnie na świecie działa ok. 300 sklepów w 21 krajach, a od tego roku także w Polsce.

- W połowie listopada otwieramy punkt w Krakowie, a w grudniu pojawimy się w Warszawie - mówi Seweryn Łukasiewicz, prezes zarządu Beard Papa's Polska. - Podpisaliśmy też umowę na otwarcie sklepu w Katowicach w Galerii Dworcowej w maju 2012 roku. W 2012 roku chcielibyśmy uruchomić osiem sklepów, a docelowo ma ich być 30-40.

W przyszłym roku firma zacznie poszukiwać franczyzobiorców. Wymagania, jakie trzeba spełnić chcąc otworzyć własną cukiernię to dysponowanie lokalem o powierzchni od 35 do 100 m2 oraz inwestycja własnego kapitału na poziomie 250-350 tys. zł. Franczyzobiorcy są poszukiwani w aglomeracjach powyżej 250 tys. mieszkańców.

(boa)


Bolesław Adamiec
dziennikarz