Zaskakująca zmiana warty w Telepizzy
Spięcia między hiszpańską centralą Telepizzy a dyrektorem jej polskiego oddziału narastały od kilku miesięcy. Kością niezgody okazała się wizja rozwoju sieci nad Wisłą. Kiedy Dariusz Bąk poprosił Hiszpanię o 1,5 mln zł potrzebnych do sfinansowania Centralnego Systemu Produkcji i Dostaw usłyszał, że pieniądze musi zdobyć sam, bo dla Telepizzy priorytetem jest podbój rynków Chin i Ameryki Łacińskiej. Bąk postanowił więc spieniężyć istniejące centra logistyczno-dystrybucyjne i oddać część własnych pizzerii sieci w ręce franczyzobiorców. To z kolei nie spodobało się centrali.
- Osoba piastująca stanowisko dyrektora generalnego musi posiadać nie tylko wiedzę, ale i wizję rozwoju przedsiębiorstwa, którym kieruje. Jeśli ta wizja nie pokrywa się z zamysłami właściciela, to trudno o dalszą współpracę. To trochę tak, jakby armator i kapitan statku chcieli obrać sprzeczne kursy. Wówczas ktoś musiałby odejść – mówi Dariusz Bąk.
Nowym dyrektorem generalnym Telepizzy została Iwona Olbryś, wcześniej odpowiedzialna w firmie za marketing. Pracowała też w Telepizzy w Hiszpanii, toteż w oczach centrali może uchodzić za osobę zaufaną. Zdaniem byłego szefa sieci, to odpowiednia osoba na to stanowisko. Podobnego zdania są franczyzobiorcy sieci.
- Z jednej strony wiadomo, że tak ważne zmiany zachodzą w firmie wówczas, gdy nie dzieje się najlepiej. Z drugiej jednak przyjmuję informację o zmianie dyrektora. Dotychczasowemu kierownictwo ewidentnie wyczerpały się pomysły na przyciągnięcie klientów, budowanie atrakcyjnych promocji. Nowa dyrektor sieci może wnieść świeże spojrzenie, poza tym ma doświadczenie wyniesione z pracy w hiszpańskim oddziale Telepizzy - mówi pragnący zachować anonimowość przedsiębiorca prowadzący lokal Telepizzy we franczyzie.
Drogi Dariusza Bąka i Telepizzy rozeszły się, ale były szef sieci nadal pozostanie na rynku HoReCa. Obecnie bierze udział w tworzeniu portalu dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
- Startup ma być wyszukiwarką ofert B2B (Business To Business) wzbogaconą o możliwości, jakie dają m.in zakupy grupowe i dystrybucja kuponów zniżkowych - zapowiada Bąk.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali