Nadchodzą zmiany w branży spożywczej
Choć media codziennie donoszą o zagrożeniu stabilności strefy euro, to handlowcom nie brakuje optymizmu. Polacy już w 2008 roku dowiedli, że są odporni na manipulację i wbrew pesymistycznym prognozom kupowali znacznie więcej niż ich zachodni sąsiedzi. Właściciele sklepów spożywczych uważają, że koniunkturę nakręci wzrost gospodarczy i Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Nie wszyscy są jednak optymistami - boimy się przede wszystkim niskiej dynamiki wzrostu wynagrodzeń oraz wzrostu cen.
Specjaliści są zdania, że rok 2012 minie pod znakiem konsolidacji w branży spożywczej. Małe sklepy, chcąc zwiększyć swoją konkurencyjność, będą szukać schronienia pod skrzydłami dużych sieci franczyzowych, które zapewnią im atrakcyjne warunki zaopatrzenia i wsparcie marketingowe. Ze względu na podwyżki należy spodziewać się dalszego rozwoju dyskontów, które stanowią poważne zagrożenie dla drobnego handlu.
- Sieci franczyzowe należące do grupy Eurocash, postawią w przyszłym roku na poprawę jakości swoich sklepów, w dalszym ciągu kładąc nacisk na rozwój placówek franczyzowych w całej Polsce – mówi Waldemar Jezierski, dyrektor public relations i relacji z franczyzobiorcami.
Małe sklepy osiedlowe, chociaż są bardzo dobrze oceniane przez klientów, to pod względem ceny przegrywają z dyskontami czy hipermarketami. Każdego roku z rynku znika ok. 10 tys. niezależnych placówek, które nie wytrzymują tego wyścigu. W chwili obecnej 80 proc. małych przedsiębiorców ma permanentne opóźnienia w płatnościach i realizacją pozostałych zobowiązań. Jednym z kół ratunkowych jest franczyza - dzięki której mogą zyskać efekt skali, co w handlu ma znaczenie strategiczne, nie tylko w przypadku zamówień ale też zdolności marketingowych.
Według Jacka Roszyka, prezesa zarządu Żabka Polska - połączenie sił z sieciami franczyzowymi może być dla sklepów ratunkiem.
- Podejmując współpracę z firmą Żabka Polska, ajent nie rezygnuje z własnej działalności handlowej i dalej zatrudnia pracowników, ale dodatkowo otrzymuje od sieci ogromne wsparcie. Przede wszystkim, to Żabka ponosi koszty inwestycji, które sięgają około 200 tys. zł. Dzięki temu systemowi własną Żabkę można otworzyć dysponując nawet niewielkimi środkami pieniężnymi. Ajent rozpoczynający prowadzenie sklepu ma zapewnioną lokalizację, wyposażenie, logistykę, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz pełne know-how efektywnego zarządzania nowoczesnym sklepem.
Prezes Żabki dodaje, że przed nami perspektywa dynamicznego rozwoju sklepów dyskontowych, a także rozwoju sklepów proximity, czyli marketów zlokalizowanych blisko klienta - „po sąsiedzku”. Będzie rozwijał się również format convenience, czyli sklepów najbliżej klienta. Każdy z tych formatów zaspokaja inne potrzeby konsumenta, od zakupów cotygodniowych, po zakupy codzienne. Klienci sklepów Żabka deklarują w ankietach, że odwiedzają takie sklepy dwa, trzy razy w tygodniu.
Obecnie największym franczyzodawcą na polskim rynku spożywczym jest Eurocash, który po przejęcie Tradisu dysponuje 9 tys. sklepów. Sklepy niezrzeszone w żadnej z liczących się sieci będą z roku na rok tracić udziały w rynku na rzecz tańszych i zarazem lepiej zorganizowanych punktów sprzedaży.
(lp)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Jak się zabrać do inwestycji w nieruchomości, żeby zmaksymalizować zyski? Czy lepiej otworzyć we franczyzie wine bar, wypożyczalnię samochodów czy sklep spożywczy? Dowiedz się z nowego numeru "Własny Biznes FRANCHISING".
W sieci Żabka aż 65 proc. z ponad 8,8 tys. franczyzobiorców stanowią kobiety. Niezależnie od pochodzenia, wykształcenia czy wieku, wszystkie z sukcesem prowadzą swoje biznesy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
– Potencjał do rozwoju specjalistycznych sklepów z serami w Polsce jest ogromny – mówi Emilia Grębowicz, kierownik operacyjny w Krainie Serów.
Marka chce się stać dla lokalnych sklepów platformą technologiczną, która usprawnia ich funkcjonowanie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....