Zdążą przed EURO?
Belgian Beer Cafe od 13 lat rozwija na całym świecie sieć kafejek z wystrojem nawiązującym do początków XX wieku. Właścicielem konceptu jest międzynarodowe konsorcjum browarnicze AbInBev. Pod logo Belgian Beer Cafe na całym świecie działa 65 franczyzowych kafejek, barów i restauracji. Niedługo dołączą do nich franczyzobiorcy z kolejnych krajów, m.in. Stanów Zjednoczonych, Chin, Emiratów Arabskich oraz Polski.
- Zamierzamy otworzyć od 6 do 10 lokali w największych polskich miastach. Prowadzimy już negocjacje z potencjalnymi franczyzobiorcami z Łodzi, Warszawy i Krakowa. Liczymy na to, że w 2012 roku ruszą dwie pierwsze restauracje - mówi Magda Gabryelska, zajmująca się rozwojem Belgian Beer Cafe w Polsce. - Polski rynek piwa rośnie, a konsumenci znad Wisły są otwarci na nowe smaki, szukają w sklepach i pubach czegoś więcej niż piwa typu lager. Poszerzająca się grupa konsumentów należących do klasy średniej gwarantuje klientelę posiadająca odpowiednio zasobny portfel i otwartość charakterystyczną dla typowego klienta Belgian Beer Cafe.
Przyszły franczyzobiorca Belgian Beer Cafe wyda na przygotowanie restauracji od 1 tys. do 2 tys. euro na 1 m2. Puby mają powierzchnię od 150 do 300 m2. Preferowane są lokale mieszczące się w zabytkowych częściach miast z osobnym wejściem i możliwością zbudowania ogródka. Za przystąpienie do sieci trzeba zapłacić 25 tys. dolarów, opłata licencyjna to 3 proc. obrotów w skali roku, a na wydatki marketingowe trzeba przeznaczyć 1 proc. obrotu.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali