Konkurencja Sphinxa nie próżnuje
Był rok 2001, kiedy wrocławski przedsiębiorca Artur Żółtkowski, będąc pod wrażeniem potraw poznanych podczas podróży po Bliskim Wschodzie, postanowił otworzyć restaurację, gdzie serwowane będą potrawy z tego regionu. Podstawą menu stały się potrawy z kuchni egipskiej, która najbardziej przypadła właścicielowi do gustu. Dziesięć lat później pierwsze restauracje Piramida trafiły w ręce franczyzobiorców. Obecnie na rynku działa sześć Piramid – cztery lokale własne oraz dwa franczyzowe.
- W ubiegłym roku skupiliśmy się na pierwszych otwarciach lokali franczyzowych. Nowe restauracje ruszyły w Kielcach i w Zamościu. Tej wielkości miasta zostały przez nas wybrane nieprzypadkowo. Chcieliśmy sprawdzić potencjał naszej franczyzy w miastach średniej wielkości i jak na razie nasze działania przynoszą zadowalające rezultaty – mówi Artur Żółtowski, założyciel Piramidy. - Zakładamy, że w tym roku nasza sieć powiększy się o 3-5 nowych lokali.
We własną restaurację Piramida trzeba zainwestować ok. 400 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 35 tys. zł, opłata bieżąca to 5 proc. miesięcznego obrotu, a składka na fundusz marketingowy wynosi 500 zł. Franczyzodawca pomaga partnerom znaleźć odpowiedni lokal i negocjować warunki najmu z jego właścicielem.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali