Powrót piwa do wagonów Warsu

Wtorek
28.02.2012
Franczyzobiorcy Warsa co miesiąc sprzedają więcej złotego trunku. Browary Żywiec i Konstancin liczą zyski.
 

Możliwość sprzedaży napojów alkoholowych do 4,5 proc. oraz piwa pojawiła się z dniem 1 lipca 2011 roku, tj. z dniem wejścia zmian w życie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Po spełnieniu stosownych wymagań formalnych we wrześniu 2011 roku, po ponad dwudziestu latach zakazu sprzedaży, w pociągach kursujących w relacjach krajowych, do menu wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez WARS powróciło piwo alkoholowe (dotychczas sprzedawane było jedynie w pociągach międzynarodowych). Spożywanie piwa dozwolone jest jedynie w obrębie wagonu gastronomicznego.

- Dostawcą piwa jest Grupa Żywiec oraz regionalny browar Konstancin. W efekcie czego sprzedaż z magazynów Wars w okresie wrzesień – grudzień 2011 wzrosła o 22,76 proc w porównaniu do sprzedaży zrealizowanej w tych samych miesiącach w roku 2010. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż, o której mówimy jest jednym z kilku elementów składających się na łączne przychody Wars i przyczynia się ona do ich wzrostu o ok. 3-4 proc. – komentuje wyniki sprzedaży Iwo Orzełek, kierownik marketingu Wars SA.

Franczyzobiorcy Wars zarządzają 69 wagonami gastronomicznymi, w tym 19 restauracyjnymi (z obsługą kelnerską oraz zastawą porcelanową) i 50 barowymi, gdzie potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych.

- Biorąc pod uwagę obiecujące wyniki sprzedaży Żywca, planujemy wprowadzić do wagonów Wars dwa kolejne piwa z ponad 30 oferowanych przez Grupę Żywiec – mówi Piotr Czyżewski z piwnego koncernu.

Wagon na licencji

Franczyzobiorcy Wars wybierani są na podstawie konkursu. Badanie jakości usług z wykorzystaniem tzw. tajemniczego klienta wyłania spośród dotychczasowych franczyzobiorców 12 najlepszych. Ci przedsiębiorcy mogą wybrać dowolną linię do obsługi. Pozostali franczyzobiorcy przystępują do konkursu ofert zgodnie z jego regulaminem.

- Osoby nowe, które chcą przystąpić do systemu franczyzowego Wars przechodzą weryfikację wstępną tzn. rozmowę kwalifikacyjna przed komisją i po takiej rozmowie dostają pozytywna lub negatywna opinię. Potencjalni partnerzy z pozytywną opinią przystępują do kolejnego etapu konkursu, którym jest badanie kompetencji franczyzobiorców. Co roku kilka osób bez doświadczenia we współpracy z Warsem uzyskuje w konkursie umowy franczyzowe - dodaje Iwo Orzełek.

W chwili obecnej firma opracowuje ofertę franczyzową dotyczącą stacjonarnych formatów restauracji Piada Bar i Green Patio, które jeszcze są testowane. Do końca wakacji powinny być znane szczegóły licencji na biznes.

(dw)


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Lody idą w Polskę

Świetny pomysł, mam nadzieje, że takie lody znajdą się również w http://wadowice.biz

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2018
Yerba MaTe

Cześć, mam pytanie o słynną Yerbe, czy ktoś z was pije może na forum sobie ? znalazłem fajny sklep https://ymt24.pl/ w którym mają wszystko co potrzebne do Yerba MaTe...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.07.2018
Bar z kanapkami

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Na pewno musi to być coś co można zjeść szybko i będzie pyszne :) _________________________________________ warzywa marynowane - http://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/

42 wypowiedzi
ostatnia 01.07.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Mojej firmie stronę internetowa robiła firma https://www.highland-soft.com/strony-internetowe-krakow/ . Zlecenie było zrealizowane bardzo dobrze.

40 wypowiedzi
ostatnia 29.06.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

46 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Zdrowo i Zielono

A ja uwielbiam zielone koktajle. Pomagają mi w odchudzaniu, mają niezbędne składniki odżywcze, a poza tym lubię je. Szpinakowy koktajl smakuje mi najbardziej. Pyszny...

6 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Jakbyście myśleli o otworzeniu punktu gastronomicznego to przede wszystkim trzeba zainwestować w dobry sprzęt, tu już trzeba iść w jakość. Moja rodzina prowadzi...

42 wypowiedzi
ostatnia 24.06.2018