Usługa filtracji oleju polega na wyciągnięciu go z frytkownicy w temperaturze smażenia (180 stopni C), za pośrednictwem mobilnej maszyny. Przechodząc przed system filtrów pod dużym cienieniem, z oleju usuwane są cząsteczki o rozmiarze powyżej 5 mikronów.
Wtorek
27.03.2012
Olej złej jakości stosowany kilkukrotnie to zmora restauratorów. Oferująca usługi oczyszczania oleju FiltaFry ma pomysł jak wykorzystać to w biznesie.
 

FiltaFry zapewnia restauracjom i małym przedsiębiorstwom ekologiczny serwis zarządzania procesem smażenia. Firma świadczy usługi mikrofiltracji oleju spożywczego oraz czyszczenia frytkownic przy pomocy unikatowej mobilnej maszyny i odkurzacza, dzięki czemu cały proces odbywa się bezpośrednio u klienta.
- Polska gastronomia rozwija się w szybkim tempie, przez co rośnie liczba firm świadczących usługi w tej branży – mówi Andrzej Blicharski, dyrektor zarządzający FiltaFry. - Nasz serwis ogranicza zużycie tłuszczy spożywczych, dzięki czemu koszt usługi pokrywany jest z wygenerowanych oszczędności.

FiltaFry prowadzi blisko 500 placówek franczyzowych znajdujących się na całym świecie. W Polsce firma nie prowadzi jednostek własnych, za to rozwija sieć punktów franczyzowych. Franczyzobiorcy FiltaFry działają już w Katowicach, Krakowie, Tarnowie, Wrocławiu, Szczecinie i w Warszawie.

- Prowadzimy obecnie rozmowy z kandydatami z Łodzi i Poznania. Mam nadzieję, że do końca roku uda nam się uruchomić jednostki w obu miastach. Partnerów szukamy także na terenie Trójmiasta, Torunia, Bydgoszczy, Olsztyna, Rzeszowa, Białegostoku oraz innych miast powyżej 150 tys. mieszkańców - dodaje Andrzej Blicharski.

Koszt inwestycji we franczyzowy punkt FiltaFry to ok. 100 tys. zł. Większość tej kwoty partner musi przeznaczyć na zakupu licencji, której dokładny koszt zależy od terytorium objętego wyłącznością. W ramach pakietu franczyzowego, przedsiębiorca otrzymuje m.in. specjalistyczną maszynę do mikrofiltracji oleju, komplet części zamiennych, profesjonalny odkurzacz oraz reklamę samochodową.

Eksperci mówią,że olej stosowany w gastronomii powinien być używany nie częściej niż trzy razy. Przeszkodą w jego dalszym używaniu są pozostałości po poprzednio smażonych produktach. Dzięki filtracji oleju można używać dłużej.

(boa)


Bolesław Adamiec, dziennikarz
Bolesław Adamiec
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Frankie’s
Fresh Gelato
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Mad Box
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sztuka Maka
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018