Potraw wchodzących w skład diet wymyślonych przez dr Marka Bardadyna można spróbować w barach koktajlowych, zamówić w kateringu dietetycznym bądź na wczasach odchudzających.
Wtorek
29.05.2012
Dr Bardadyn zamierza uruchomić sieć barów koktajlowych w krajach arabskich.
 

Dr Marek Bardadyn to ekspert w dziedzinie odżywiania i autor Diety Strukturalnej. Swoim nazwiskiem firmuje bary koktajlowe, catering dietetyczny, wczasy odchudzające oraz książki zawierające diety. Pomysły na zdrowy styl życia dr Bardadyn rozpowszechnia za pomocą franczyzy. W Polsce działają na razie dwa franczyzowe bary koktajlowe, ostatni został otwarty w Bielsku-Białej. W planach jest otwarcie kolejnych placówek w miastach, które oferują usługi cateringu dietetycznego, a więc w Warszawie, Katowicach, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście i Szczecinie.

Dietetyk chce ze swoimi produktami wyjść również poza granice naszego kraju. Na celowniku są kraje arabskie.
- Prowadzimy już rozmowy dotyczące otwarcia barów koktajlowych Dr Bardadyn z partnerami w Arabii Saudyjskiej. Coraz śmielej zaczynamy również myśleć o rynku niemieckim, gdzie niebawem zostaną wydane książki z dietami dr Marka Bardadyna. Jeśli spotkają się z dobrym przyjęciem, to planujemy również tam rozwijać naszą sieć barów koktajlowych – opowiada Zuzanna Ploch, menedżer marki Dr Bardadyn.

Koszt inwestycji w bar koktajlowy uzależniony jest od powierzchni lokalu. Możliwości jest kilka. Franczyzobiorca może uruchomić wyspę w centrum handlowym, punkt w części gastronomicznej galerii handlowej, bądź restaurację przy ulicy. Bar można również otworzyć przy klubie fitness lub gabinecie kosmetycznym. Na otwarcie baru koktajlowego w centrum handlowym franczyzobiorca musi wydać ok 30-40 tys. Dostosowanie działającego już lokalu do wymagań sieci to koszt ok. 3 tys. zł.

Firma nie pobiera opłat za przystąpienie do sieci. Franczyzobiorca musi wnieść opłatę miesięczną, która wynosi 4 proc. obrotu netto. W zamian za to otrzymuje od sieci kompletne know-how wraz z recepturami diet. Może również liczyć na wsparcie w przygotowaniu i prowadzeniu baru Dr Bardadyn.

(mak)


Magdalena Krocz