Zdrowy fast food Polskiego Jadła
Prezes Polskiego Jadła, Jan Kościuszko, zyskał poważnego sojusznika. Jest nim Krzysztof Moska, od niedawna posiadacz 7-proc. pakietu akcji spółki. 51-letni inwestor giełdowy ma wobec firmy konkretne plany. Chce pod jego szyldem zbudować sieć typu fast food, ale z menu opartym na polskiej kuchni.
Szczegóły ekspansji mają być ujawnione pod koniec miesiąca, na zaplanowanym na 27 sierpnia nadzwyczajnym walnym zgromadzeniu akcjonariuszy. W doniesieniach medialnych słyszy się na razie o planach utworzenia ok. 100 placówek i kwocie inwestycji rzędu 10 mln zł. Wiadomo również, że motorem napędowym rozwoju sieci ma być franczyza. Lokale mają powstawać m.in. przy autostradach – Polskie Jadło zwyciężyło na początku roku w przetargu na budowę dwóch restauracji przydrożnych w Miejscach Obsługi Podróżnych (tzw. MOPach). Ten kierunek może być kontynuowany.
Krzysztof Moska należych do grona najbardziej utalentowanych polskich inwestorów giełdowych. Ciułacze mawiają, że „nikt nie ma takiego noska jak Moska”. Szczególnie dobre wyniki uzyskiwał w okresie spadków notowań w 2008 roku, kiedy to kupował akcje taniejących firm. Podczas gdy giełdowe rekiny, jak Czarnecki czy Karkosik uzyskiwali stopy zwrotu rzędu kilkudziesięciu procent, Moska zarobił ponad 150 proc.
Czy uda mu się przy pomocy Polskiego Jadła zbudować rodzimą sieć, która mogłaby konkurować z gigantem w postaci McDonald's? Na razie Moska, choć ma porównywalną liczbę akcji co Kościuszko (7,74 proc. udziałów prezesa Polskiego Jadła wobec 7,02 proc. Moski), nie ma w spółce decydującego głosu. Akcje prezesa mają bowiem aż 14,01 proc. wagi na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy, a nowego inwestora – 6,35 proc. Nie zmienia to jednak faktu, że spółka sama w sobie ma spory potencjał wzrostu. W 2011 roku Grupa Kapitałowa Polskie Jadło osiągnęła zysk w wysokości 1,11 mln zł przy przychodach bliskich 10 mln zł.
Zupełnie inną kwestią jest natomiast, czy Mosce uda się w oparciu o polską kuchnię zbudować sieć ze zdrową żywnością. Ociekający tłuszczem kotlet schabowy z dodatkiem wysokokalorycznych ziemniaków niezbyt kojarzy się z posiłkiem typu fitness.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali