Express znaczy taniej
Marką Greco, sieci restauracji w stylu greckim, zarządza powstała we Wrocławiu ponad 20 lat temu firma Medsun. Operator może się poszczycić wieloletnim doświadczeniem w serwowaniu kuchni z Półwyspu Peloponeskiego, gdyż rozwija swoją sieć na Śląsku dłużej niż jest tam obecny na przykład McDonald's. Pierwszy lokal Greco został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Starym Rynku i działa z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Od 12 lat sieć rozwija się w całej Polsce w dwóch formatach: casual dinning oraz fast foodowym Greco Express. Pod niebieskim logo Greco działa obecnie 11 restauracji, w tym trzy franczyzowe.
- Zamierzamy dalej rozwijać naszą sieć sprzedaży, a zwłaszcza koncept Greco Express – mówi Mariusz Lignowski, prezes zarządu spółki Medsun. - W przeciągu trzech lat chcemy otworzyć 30 lokali liczących po 30 m2. Odpowiednich lokalizacji szukamy w centrach handlowych w województwie dolnośląskim, górnośląskim, wielkopolskim oraz małopolskim.
Główną przeszkodą dla potencjalnych franczyzobiorców jest zebranie kapitału niezbędnego do przystosowania i uruchomienia restauracji. Z myślą o takich przedsiębiorcach Greco przygotowuje program wsparcia partnerów, dzięki czemu ci będą mogli pozyskać dotacje unijne i kredyty. Kwoty dostępne w tych programach pozwalają na uruchomienie restauracji w formacie Greco Express.
Za przystąpienie do sieci franczyzobiorca musi uiścić opłatę wstępną w wysokości 20 tys. zł. Podczas trwania współpracy, dawca licencji z tytułu opłat franczyzowych pobiera 5 proc. od obrotu oraz 2 proc. na cele marketingowe. Powyższe warunki mogą być indywidualnie negocjowane w zależności od lokalizacji i poniesionych nakładów.
- Od partnerów oczekujemy pełnego zaangażowania w prowadzenie biznesu oraz doświadczenia w branży gastronomicznej. W zamian oferujemy m.in. nasz podręcznik operacyjny, programy lojalnościowe, zintegrowany system sprzedaży oraz szkolenia – dodaje Mariusz Lignowski.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali