Wejście na rynek kawiarnianych fast foodów powoduje, że firmy takie jak Columbus Coffee spotykają się z dużym zainteresowaniem osób, które marzą o prowadzeniu kawiarni, ale są świadome zagrożeń płynących ze strony międzynarodowych korporacji
Anna Wołoszyn, menadżer ds. PR Columbus Coffee
Czwartek
15.11.2012
O zmianach wywołanych wejściem na rynek kawiarni sieci fast food opowiada Anna Wołoszyn, menadżer ds. PR Columbus Coffee.
 

Jak otwieranie kawiarni przez duże sieci fast foodów, w tym Subway i McDonald's, wpływa na rynek kawiarniany w Polsce?
Rynek kawiarniany w Polsce wchodzi powoli w etap dojrzałości, a wejście dużych sieciowych konceptów z USA oraz Europy Zachodniej wyraźnie to potwierdza. Można było przewidzieć, że wkrótce doskonale sobie radzące fast foody będą chciały wejść również w biznes kawiarniany. Możliwości logistyczne, doświadczenie w budowaniu sieci i doświadczona kadra pozwalają takim firmom na ekspansję w skali makro w bardzo krótkim czasie. Rok 2013 powinien potwierdzić ten trend jeszcze bardziej. Efektem ekspansji kawiarni wprowadzanych przez sieci fast foodów mogą być problemy pojedynczych kawiarni w dobrych lokalizacjach, które do tej pory nie doświadczyły jednak prawdziwej konkurencji ze strony profesjonalnych firm, a ich organizacja, koszty działalności i nieaktualny asortyment mogą powodować problemy z rentownością. Z drugiej strony taka sytuacja powoduje, że firmy takie jak Columbus Coffee spotykają się z dużym zainteresowaniem osób, które marzą o prowadzeniu kawiarni, ale są świadome zagrożeń płynących ze strony międzynarodowych korporacji.

Jakie są perspektywy branży? Czy odczuwacie kryzys?
Według naszych obserwacji perspektywy branży wciąż są bardzo obiecujące. Do kwestii związanych z planowaniem modelu biznesowego należy jednak podchodzić dużo ostrożniej, niż miało to miejsce jeszcze parę lat temu. Nasz koncept powstawał w czasach pierwszej fali kryzysu gospodarczego,więc można powiedzieć, że jesteśmy przygotowani na kryzy. Poza tym samo określanie obecnej sytuacji na rynku gastronomicznym mianem kryzysu jest sporym nadużyciem. Gdyby tak było, to nie moglibyśmy mówić o rozwoju firm gastronomicznych, który przecież jest ciągle bardzo widoczny. Zamiast kryzysu widzimy szansę dla profesjonalistów. Uważamy również, że ta branża zasługuje na zmiany. Jestem przekonana, że w roku 2013 kawiarnie sieciowe będą otwierane jeszcze częściej niż w obecnym.

Jakie są plany rozwoju Columbus Coffee?
Obecnie realizuje dwa projekty m.in. na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Ostatnio otwarta kawiarnia ruszyła 15 października. Poszukujemy lokalizacji w całej Polsce, jesteśmy zainteresowani powierzchniami w miastach liczących co najmniej 100 tys. mieszkańców. W związku z tym, że każdy aspekt uruchomienia i prowadzenia kawiarni jest objęty wsparciem Columbus Coffee, jesteśmy w stanie zaadoptować pod działalność kawiarnianą różnego rodzaju powierzchnie. W pierwszej połowie 2013 roku pojawimy się jeszcze w Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu. Na przyszły rok planujemy powiększenie liczby placówek franczyzowych do ponad 15 lokali. Jest to zależne od wielu czynników, ale obecna sytuacja stwarza takie możliwości.

Jak podsumowują Państwo mijający rok w sieci Columbus Coffee?
Bieżący rok upływa pod znakiem ciężkiej pracy organizacyjnej związanej z budowaniem mocnej, rozpoznawalnej i trwałej marki. W mijającym roku udało nam się otworzyć założoną liczbę 10 kawiarni i jesteśmy przekonani, że w przyszłym roku uda nam się tę liczbę podwoić.

Rozmawiała (mak)


POPULARNE NA FORUM

Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Przy otwieraniu punktu gastronomicznego najważniejsza bedzie inwestycja w dobry sprzęt. My kupowaliśmy go w http://4gastro.pl/ Dostaniecie tam sprzęt, ale też w rgę...

21 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018