Lody z wyspy lub kawiarni
Marka deserów lodowych Carte d'Or zadebiutowała w 1978 roku we Francji. Po latach doświadczeń i prób z kształtowaniem własnego wizerunku otwarto pierwsze firmowe lodziarnie, które dziś mają ugruntowaną pozycję w wielu europejskich krajach. Za rozwój sieci w Polsce odpowiada firma Carte d'Or Cafe, która przejęła kawiarnie prowadzone wcześniej pod szyldem Ice Cafe. Po podpisaniu umowy z firmą Unilever, właścicielem marki Carte d'Or, lokale zostały przebrandowane, a placówki od razu zaczęły notować wyższe obroty.
- W przeciągu najbliższych dwóch lat planujemy otworzyć minimum 15 nowych kawiarni – mówi Artur Czoska, dyrektor ds. rozwoju sieci franczyzowej Carte d'Or Cafe. - Franczyzobiorców poszukujemy na terenie całego kraju. Jak pokazuje praktyka, nasz koncept sprawdza się również w mniejszych miastach takich jak Tczew czy Elbląg.
Carte d'Or Cafe oferuje franczyzobiorcom współpracę w trzech formatach. Najtańszą opcją jest prowadzenie wyspy w centrum handlowym, gdyż inwestycja może zamknąć się w kwocie 70 tys. zł. By prowadzić własną lodziarnię, wymagany jest lokal w galerii o powierzchni min. 60 m2 oraz większy kapitał. Pełnowymiarowa lodziarnio-kawiarnia premium z obsługą kelnerską wymaga 300 tys. zł w portfelu i placówki mającej co najmniej 100 m2. Wyszukiwaniem odpowiednich lokalizacji zajmuje się dawca licencji, jednak istnieje również możliwość adaptacji już istniejącej kawiarni do konceptu Carte d’Or Cafe.
W ramach pakietu franczyzowego przedsiębiorcy otrzymują elementy wystroju lokalu, wyposażenie w sprzęt chłodniczy oraz wsparcie marketingowe. Mogą liczyć także na kompleksowy program szkoleniowy dla personelu, jak i możliwość nadzoru nad pracą nowego punktu w pierwszych miesiącach funkcjonowania.
- Nieprawdą jest, że lody sprzedaje się tylko latem. Przedsiębiorcy mogą liczyć na wysokie obroty również zimą. Różnica w wynikach sprzedaży pomiędzy sezonami zmniejsza się z roku na rok, co podnosi atrakcyjność inwestowania w tę branżę. Na przykład w Niemczech sezonowość oznacza spadek sprzedaży o 10 proc., podczas gdy w Polsce o 20 proc. – dodaje Artur Czoska.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali