Sfinks i Eurocash łączą siły
Umowa pomiędzy Eurocashem i Sfinksem wejdzie w życie najpóźniej 1 stycznia 2013 roku. Ma obowiązywać do 2015 roku, a na jej mocy spółka kierowana przez Luisa Amarala ma dostarczyć restauracjom spod znaku Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło produkty o wartości 98 mln zł.
Eurocash będzie dostarczać produkty do wszystkich punktów sieci Sfinks Polska, w tym również punktów franczyzowych. Jak dowiedział się portal Franchising.pl, umowa nie obejmuje jednak na razie dostaw napojów. Zarząd Sfinksa zapowiada, że zmiany ułatwią pracę franczyzobiorcom.
- Współpraca z nowym partnerem będzie istotnym ułatwieniem dla franczyzobiorców, ponieważ większa liczba produktów dostarczana będzie przez jednego dostawcę, który będzie odpowiadał za ich zakup, transport i sprzedaż do restauracji – tłumaczy Bogdan Bruczko, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. - Będzie to istotna zmiana w stosunku do dotychczasowego systemu zaopatrzenia, która pozwoli m.in. na oszczędność czasu i w dużej mierze odciążenie franczyzobiorców od kwestii dostaw. Zapewniam też, że wszystkie zmiany, które wprowadzamy, mają na celu zwiększenie efektywności kosztowej i organizacyjnej w naszych sieciach i tak też jest w tym przypadku.
Usługa świadczona przez Eurocash będzie obejmować zakup, transport oraz sprzedaż towarów do restauracji sieci zarządzanych przez Sfinks Polska. Obejmie ona również dystrybucję towarów od wskazanych przez Sfinksa dostawców, z którymi spółka ma odrębne umowy, a także produktów wytwarzanych na podstawie własnych, niejawnych receptur spółki.
- Sieć restauracji zarządzanych przez Sfinks Polska będzie jednym z naszych największych klientów w obszarze HoReCa, który rozwijamy szczególnie intensywnie od momentu przejęcia spółki Pol-Cater w 2010 roku - podkreśla Krzysztof Steć, dyrektor generalny Eurocash Gastronomia.
Niewykluczone, że współpraca ze Sfinksem to dopiero jednym z pierwszych kroków Eurocashu w procesie ekspansji na rynku gastronomicznym.
- Podpisanie umowy ze Sfinksem wpisuje się w strategię Eurocash Gastronomia, zgodnie z którą chcemy być partnerem dla sieci gastronomicznych. Obecnie obsługujemy już wiodące sieci i zamierzamy dalej rozwijać się także i w tym segmencie rynku - mówi Jan Domański, rzecznik prasowy Eurocash.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali