Sphinx kończy w dziesiątkę
Kielecki lokal Sphinxa Punkt otwarto 22 grudnia w Galerii Korona Kielce, na powierzchni ponad 170 m 2. Lokal w Ostrowcu Świętokrzyskim działa od 15 grudnia. Franczyzową restaurację uruchomiono na Osiedlu Ogrody. Lokal ma powierzchnię 250 m 2 i może pomieścić blisko 85 gości.
- Nowa restauracja w Kielcach to umocnienie naszej obecności w stolicy województwa świętokrzyskiego, gdzie działa już jeden lokal pod szyldem Sphinx. Do tej pory mieszkańcy tego miasta mogli spróbować naszych dań w restauracji znajdującej się przy kieleckim deptaku. Ostrowiec Świętokrzyski to natomiast kolejne nowe miasto na mapie Sphinxa. Tamtejszą restaurację będzie prowadził franczyzobiorca, z którym rozpoczynamy współpracę. Naszym konceptem interesuje się wielu przedsiębiorców, często z miast, w których do tej pory nie byliśmy obecni. Zupełnie nowe lokalizacje są dla nas szczególnie ciekawe, jednak kluczową sprawą jest potencjał rentowności. Jeśli ten warunek jest spełniony i jednocześnie mamy odpowiedniego partnera franczyzowego decydujemy o uruchomieniu restauracji – mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Restauracje w Ostrowcu i Kielcach to odpowiednio dziewiąta i dziesiąta restauracja uruchamiana w tym roku przez Sfinks Polska. Do tej pory otwarto restauracje w Rzeszowie, Łodzi, Krakowie, Zduńskiej Woli, Zgierzu, Kutnie, Starogardzie Gdańskim i Książu Wielkim. Kwota inwestycji w biznes waha się między 400 a 750 tys. zł. Franczyzobiorca zobowiązany jest wnieść jednorazową opłatę w wysokości 20 tys. zł. Do tego dochodzi 6 proc. miesięcznej opłaty liczonej od obrotów i 1 proc. obrotów na fundusz marketingowy.
- Coraz korzystniej dla restauratorów wygląda też sytuacja na rynku nieruchomości. Powstają nowe galerie handlowe, co przekłada się na podaż lokali. Dodatkowo ogólna sytuacja gospodarcza wpływa na większą niż wcześniej elastyczność wynajmujących, co sprzyja naszemu biznesowi – komentuje Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali