10.01.2013

Restauracja prosto z rusztu

Franczyzobiorcy mogą wybrać jeden z konceptów Baalbek Orient Grill. Inwestycja w każdy przekracza 100 tys. zł.

Serwująca dania kuchni orientalnej sieć funkcjonuje głównie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Biznes we współpracy z Baalbek można otworzyć również na terenie województw ościennych. Klienci odwiedzają 14 lokali Baalbek położonych w Bydgoszczy, Toruniu, Grudziądzu i Brodnicy. W minionym roku firma oddała w zarządzanie franczyzobiorcom pięć swoich restauracji. Oprócz Baalbek Orient Grill właściciel licencji rozwija także dwa inne koncepty: Baalbek Express oraz Bangkok Wok z tajskim menu.

Punkt Baalbec Orient Grill

W minionym roku Baalbek oddał w zarządzanie franczyzobiorcom pięć swoich restauracji.

- Ostatni rok był bardzo trudny dla naszej branży. Zamknęło się kilka konceptów gastronomicznych, wiele zweryfikowało i ograniczyło swoje plany rozwoju. Klienci ostrożniej i bardziej świadomie, korzystają z oferty gastronomicznej. Ma to też swoje pozytywne strony i wymusza na naszej branży konieczność zmian i udoskonalenia swojej oferty – mówi Łukasz Ukleja, menedżer ds. PR i rozwoju marki Baalbek.

Restauracje Baalbek znajdują się w centrach handlowych oraz przy ruchliwych ulicach w miastach powyżej 10 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy samodzielnie szukają lokali, bo zdaniem właściciela licencji lepiej wiedzą, gdzie w danej miejscowości dostępna jest atrakcyjna powierzchnia do wynajęcia. Całkowita inwestycja w biznes wynosi ok. 300 tys. zł przy jednorazowej opłacie za przystąpienie do sieci 45 tys. zł. Na restaurację w formacie ekspres wydamy mniej – odpowiednio 120 tys. i 25 tys. zł.

- Partnerzy otrzymują projekt architektoniczny, dostarczamy im także meble oraz sprzęt kuchenny w cenach producenta. W trakcie szkoleń personelu przekazujemy wiedzę na temat technologii przygotowywania posiłków oraz systemu obsługi klienta. Pomagamy przedsiębiorcom uzyskać niezbędne do prowadzenia restauracji zezwolenia. Nowy sieciowy lokal objęty zostaje akcjami promocyjnymi - dodaje Łukasz Ukleja.

(dw)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0