Paweł Laskowski, dyrektor hotelu Apartamenty Zgoda DeSilva, na terenie którego mieści się Pijalnia Whisky
Niedziela
20.01.2013
Pijalnia Whisky sprawdza się jako miejsce integracji pracowników, spotkań towarzyskich i biznesowych - mówi Paweł Laskowski, dyrektor hotelu DeSilva.
 

Pijalnia Whisky jest lokalem działającym na terenie hotelu Apartamenty Zgoda DeSilva. Co wyróżnia to miejsce od innych hotelowych barów?
Whisky z karty pochodzi głównie ze Szkocji, gdzie znajduje się najwięcej warzelni. Zadbaliśmy o dostawy ze źródła gwarantującego niepowtarzalność sprzedawanej whisky. Dzięki współpracy ze stowarzyszeniem The Scotch Malt Whisky Society otrzymujemy alkohol, który nie jest produkowany masowo. Z jednej beczki można rozlać od kilkudziesięciu do kilkuset butelek tzw. single malt whisky, każda kolejna butelka będzie miała już inny smak.

Dlaczego to właśnie whisky jest flagowym produktem lokalu?
Za otwarciem Pijalni Whisky przemawia sąsiedztwo. W pobliżu działają puby, bistro z wódką, ale także restauracje z menu meksykańskim, włoskim oraz z sushi. Nie chcieliśmy dublować tych miejsc, dlatego obok whisky klienci mogą skosztować quiche. To pochodzące z Francji danie jest ciastem, którego mięsne lub warzywne nadzienie polane jest masą jajeczną.

Niektórzy traktują whisky jak luksusowe trunek skierowany wyłącznie do wąskiego grona odbiorców.
Whisky jest dla każdego. Zalecamy jednak, aby ktoś próbował tego trunku pod okiem „gospodarza baru”, który pomoże klientowi w wyborze gatunku. Niektóre butelki cechuje intensywny smak, który docenią tylko koneserzy. Wszystko zależy od czasu leżakowania alkoholu, beczki i regionu produkcji. Niektórzy mogą sądzić, że lokal odwiedzają wyłącznie biznesmeni pod krawatem i z grubym portfelem. Faktycznie, Pijalnia sprawdza się idealnie jako miejsce spotkań biznesowych, ale nie tylko. Firmy organizują tu degustacje dla swoich pracowników, a znajomi oglądają w telewizji sportowe wydarzenia.

(dw)