Zimne zaopatrzenie
W 2012 roku na współpracę z Mimi Melts zdecydowało się 60 partnerów, którzy prowadzili sprzedaż bezpośrednio ze stoisk. W tym roku planowana jest podobna liczba stoisk sezonowych. W przeciwieństwie do innych konceptów gastronomicznych przedsiębiorcy podpisują kilkumiesięczną umowę z firmą. Czasami umowa nie jest potrzebna, ponieważ właściciele biznesu po prostu zaopatrują się bezpośrednio w hurtowni Mini Melts.
- Zamówienie jest realizowane w 24 godziny. Nasze lody w kształcie drobnych kuleczek dostarczane są przez kurierów w specjalnych zamrażarkach. Po zimowej przerwie odnawiamy kontakt z przedsiębiorcami, z którymi współpracowaliśmy w minionym roku. Kontaktują się z nami także nowe osoby. Dziennie mamy 2-3 zgłoszenia, jednak już w marcu i kwietniu spodziewamy się jeszcze większego zainteresowania – prognozuje Piotr Zawadzki, prezes zarządu Mini Melts Polska.
Sezon na lody ruszy jak zwykle na początku maja i potrwa do przełomu sierpnia i września. Sprzedaż ze stoisk najlepiej sprawdza się na miejskich deptakach, w parkach, zoo oraz na imprezach organizowanych pod gołym niebem. Zadaniem przedsiębiorców jest znalezienie najlepszej lokalizacji oraz wynegocjowanie korzystnej opłaty za możliwość postawienia stoiska. – W tym celu warto wykorzystać własne kontakty – dodaje Piotr Zawadzki.
Mini Melts sprzedaje swoje produkty także na imprezy okolicznościowe, takie jak wesela, eventy, bankiety. W tym roku firma rozpoczęła rozmowy z sieciami handlowymi na temat dostawy lodów do sklepów. – W zeszłym roku było to jeszcze niemożliwe, ponieważ technologia produkcji zakładała przechowywanie lodów w temperaturze minus 35 stopni. Niestety nie wszystkie urządzenia chłodnicze osiągały taką temperaturę. W tym roku zmieniliśmy technologię produkcji, dzięki czemu lody mogą znajdować się w zamrażarkach utrzymujących temperaturę minus 15-20 stopni. Nasi klienci to nie tylko sieciowi odbiorcy, ale również indywidualne sklepy i hurtownie – mówi Piotr Zawadzki.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali