Jogurt z wyspy
Marka Yogoland to połączenie koreańskiego patentu i amerykańskiej technologii. Z początku, sieć sprzedaży uruchomiono właśnie w kraju azjatyckiego tygrysa i dziś liczy ona tam ponad tysiąc punktów. Dwa razy mniej barów z jogurtami funkcjonuje w USA, gdzie marka również jest obecna. Moda na mrożone desery dotarła też do Europy, a wraz z nią Yogoland.
- Oprócz lokali w Polsce, będziemy otwierać placówki także w Belgii, Anglii, Irlandii i Niemczech. Do rozwoju sieci za granicą również wykorzystamy franczyzę - mówi Paweł Zieleziński, dyrektor ds. rozwoju sieci - Obecnie finalizujemy umowę masterfranczyzową na prowadzenie punktów sprzedaży na terenie Rosji.
W Polsce placówki Yogoland działają m.in. w Poznaniu, Ostrowie Wielkopolskim, Bydgoszczy oraz od niedawna także Łodzi. Nowo otwartą placówkę prowadzi franczyzobiorca sieci, który odbył szkolenie w poznańskim lokalu. W miesiącach kwiecień i maj następne Yogoland-y startują w Toruniu, Koszalinie, Pile oraz kolejny w Poznaniu. Sieć chce zaistnieć także w Warszawie, Wrocławiu, Lublinie i Gdańsku. Łącznie do końca roku ma funkcjonować 18 punktów. Firma nawiązała współpracę z Inter Ikea, dzięki czemu lokale Yogoland powstaną przy wszystkich galeriach, którymi zarządza spółka.
- Lokal w Poznaniu, oprócz działalności komercyjnej, służy jako lokal szkoleniowo-pokazowy. Zadaniem tej lokalizacji jest także testowanie wyszukanych smaków mrożonych jogurtów – dodaje Paweł Zieliński. - Ostatnią nowością w naszych barach są mrożone desery z egzotycznym owocem - taro. Już wkrótce chcemy, jako pierwsi w Europie, wprowadzić do sprzedaży jogurty o smaku piwa korzennego.
Franczyzobiorca zainteresowany współpracą z Yogoland powinien dysponować wyspą o powierzchni 15-20 m2 lub lokalem liczącym 30-40 m2. Musi także uiścić opłatę wstępną w wysokości 25 tys. zł oraz mieć kapitał na adaptację placówki. Szacunkowy koszt przystosowania jednego metra kwadratowego to 5 tys.zł. Opłata za udzielenie licencji obejmuje koszt wykonania kompletnego projektu lokalu i szkolenie. Maszyny do jogurtu franczyzodawca oferuje w cenie fabrycznej oraz pomaga uzyskać leasing na ich zakup.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali