Wielki brat patrzy
Spółka DP Polska, należąca do grupy właściciela marki Domino's Pizza, rozwija gastronomiczny koncept nad Wisłą od 2011 roku. Z marnym skutkiem – w 2011 roku jej straty wyniosły ok. 10 mln zł, w ubiegłym wzrosły już do 15 mln zł. Tymczasem amerykańska centrala sieci nie zraża się słabymi wynikami i zamierza nadal dokładać do interesu. Wielkiego brata uspokajają przychody – we wspomnianym okresie wzrosły z ok. 160 tys. zł do ok. 2,7 mln zł (wartości przeliczane po kursie 5 zł za funta brytyjskiego).
- 2012 był rokiem widocznego postępu dla DP Polska. Dokonaliśmy szeregu strategicznych posunięć, które mają na celu wzmocnić pozycję firmy i umożliwić realizację jej strategii w 2013 i kolejnych latach. Mamy obecnie stabilną organizację w Warszawie, jej sprzedaż zaczyna rosnąć, podobnie jak rozpoznawalność marki – mówi Peter Shaw, dyrektor DP Group, cytowany przez serwis stockmarketwire.com. - W 2013 roku DP Polska pojawi się w kolejnych miastach i otworzy pierwszą pizzerię we franczyzie.
Domino's Pizza ma w Polsce 14 pizzerii, na świecie jest ich łącznie ponad 10 tys. działających w 70 krajach. Dla porównania - jedna z największych światowych sieci, Pizza Hut, ma ich ponad 11 tys., a popularna nad Wisłą Telepizza 1,2 tys. W Polsce natomiast najliczniejsza jest Da Grasso, z ponad 200 pizzeriami w 150 miejscowościach.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali