Ewolucja naleśnika
Marek Sobkowiak, współwłaściciel sieci naleśnikarni Happy Pancake
Dlaczego wybrał pan naleśnika jako danie główne swojej restauracji?
Naleśniki znają wszyscy już od najmłodszych lat i jest to potrawa lubiana chyba przez każdego, bez względu na wiek i płeć. Od czasów naszego dzieciństwa sposób ich przygotowania nieustanie ewoluował. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i nadążyć za trendami w gastronomi, potrawy z naleśników musiały przejść ogromną metamorfozę. Ideą, która przyświecała nam podczas tworzenia tego konceptu, było stworzenie alternatywy dla punktów typu fast food. Serwowane dzisiaj naleśniki nie muszą być tylko deserem. Podawane z różnego rodzaju farszami, surówkami i sosami z powodzeniem stały się smaczną przystawką i daniem głównym.
Czy w menu Happy Pancake są wszystkie te opcje?
Poza standardowymi pozycjami serwowanymi z serem i owocami, do nadziewania wykorzystujemy różnego rodzaju mięsa, wędliny oraz warzywa i grzyby. W naszych naleśnikarniach klient może być pewny, że wszystkie farsze przygotowywane są według ściśle określonych receptur, a wykorzystywane do produkcji surowce są najwyższej jakości. Nasz koncept skierowany jest głównie dla osób wymagających i dbających o swoje zdrowie, chcących odżywiać się smacznie i zdrowo.
Kto może zostać waszym franczyzobiorcą? Czy oprócz niezbędnego kapitału musi posiadać doświadczenie w branży gastronomicznej?
Naszym partnerem może zostać praktycznie każdy, kto ma odpowiedni kapitał i miejsce na prowadzenie tego typu działalności. To my, jako franczyzodawcy, zapewniamy cykl szkoleń i bezpośredni nadzór nad uruchomioną placówką. Przygotowujemy menu, przepisy, wskazujemy projektantów, wykonawców i hurtownie z zaopatrzeniem. Dzięki wskazówkom i wytycznym zawartym w podręczniku operacyjnym, nawet osoby bez przygotowania gastronomicznego mogą prowadzić taki biznes z dużym powodzeniem.
Jakie są plany rozwoju sieci na najbliższy rok?
W pierwszej kolejności, chcemy uruchomić przynajmniej po jednej naleśnikarni w każdym dużym mieście w Polsce. Na ten rok zaplanowaliśmy otwarcie trzech punktów. Pierwszy z nich już działa w nowo powstałej Galerii MM w Poznaniu. Podpisaliśmy także dwa listy intencyjne, gwarantujące potencjalnym franczyzobiorcom, pierwszeństwo otwarcia punktu na danym terenie. Nie ukrywamy, że naszą ambicją jest również wyjście z konceptem poza granice kraju, ale to zostawiamy sobie już na deser.
rozmawiał (boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali