Fast food w ofensywie
Tradycyjne polskie dania zostały zastąpione przez nowe hity: hamburgery, pizze, kanapki z sosami. Szczególnie polubili je ludzie młodzi i dzieci. To oni właśnie stanowią w większości klientelę barów nowej generacji, oferujących żywność tego typu. Placówek gastronomicznych tego typu tzw. fast foodów przybywa, oprócz pubów, najwięcej. W ogólnej liczbie 42 tys. lokali gastronomicznych mieści się już 6-7 tys. nowego typu barów. Liczba ta jeszcze wzrośnie.
Klienci fast foodów stanowią dość charakterystyczną, łatwą do zidentyfikowania grupę. Na podstawie przytoczonych w artykule badań tworzy się obraz młodych (20-29 lat), dobrze wykształconych (wyższe lub średnie wykształcenie) i dobrze zarabiających (dochód powyżej 2,5 tys. zł.) ludzi. Dużą grupę klientów stanowią też dzieci - co piąty konsument jest nastolatkiem. Warto podkreślić, że aż 65 proc. Polaków w ogóle nie korzysta z usług takich sieci gastronomicznych(dane GfK Polonia).
Wyraźnie od reszty odcinają się liderzy wśród sieci tego typu; 78 proc. zapytanych najczęściej odwiedza lokale McDonald’s, drugie miejsce przypada KFC - 19 proc, jako trzecia wymieniana jest Telepizza - 11 proc. W innych placówkach wskaźnik nie przekraczał 4 proc. Są to największe sieci, należące do zagranicznych inwestorów. Konkurencję dla nich stanowić zaczynają polskie firmy. Pojawiła się m.in. nowa sieć Polskie Jadło.
Większość lokali wchodzących w skład sieci fast food należy do prowadzących je firm, które są na ogół różnego typu spółkami. W McDonald’s na zasadach franchisingu działa około jednej czwartej lokali. Jednakże w ciągu najbliższych lat otwierane będą głównie placówki działające na tych właśnie zasadach.
-Jest to naturalna droga rozwoju sieci, na początku wypromowaliśmy markę, teraz dajemy możliwość przyłączenia się do niej innym - mówi Jacek Cabaj, dyrektor handlowy Telepizza Poland.
Koszty związane z uruchomieniem działalności gastronomicznej są poważne. Za licencję na prowadzenie działalności płaci się - w zależności od lokalizacji - od 50 do 100 tys. zł. Przybliżony koszt urządzenia placówki to 250 tys. zł. Na wyposażenie kuchni wydaje się 50-70 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć 4-9 proc. od wartości sprzedaży dla franchisodawcy. Właściciele nie chcą ujawniać swoich wyników finansowych, zasłaniają się tajemnicą handlową. Jednakże większość właścicieli twierdzi, że ich zyski i przychody rosną z roku na rok. U niektórych jednak zyski i rentowność spadają(zmniejszające się wpływy ze sprzedaży i wzrost kosztów).W tej branży zdarzają się także bankructwa jak np. w przypadku NYPC.
Polskie firmy zamierzają umocnić swoją pozycję w branży. Przewidywanych jest sporo inwestycji. Jan Kościuszko - właściciel firmy Chłopskie Jadło planuje np. uruchomienie 150 mniejszych lokali przy stacjach benzynowych. Oprócz tego, podobnie jak Leśne Runo, zamierza otworzyć 15 nowych restauracji.
Polacy nie chcą jednak konkurować z z zagranicznymi sieciami. Oferują całkiem inny typ dań. Uważają, że w walce z dużymi sieciami po prostu by polegli. Z kolei duże firmy światowe nie obawiają się nadmiernie konkurencji.Za swój największy atut uważają wypracowaną latami i skutecznie wypromowana markę. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypromować nowe marki.
Więcej: Anna Sielanko, Paweł Blajer, Rzeczpospolita, "Ekonomia i rynek"PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.