Fast food w ofensywie

Czwartek
11.04.2002
Bary mleczne i szybkiej obsługi zastąpione zostały na gastronomicznej mapie Polski przez lokale nowego typu międzynarodowych sieci
 
Tradycyjne polskie dania zostały zastąpione przez nowe hity: hamburgery, pizze, kanapki z sosami. Szczególnie polubili je ludzie młodzi i dzieci. To oni właśnie stanowią w większości klientelę barów nowej generacji, oferujących żywność tego typu. Placówek gastronomicznych tego typu tzw. fast foodów przybywa, oprócz pubów, najwięcej. W ogólnej liczbie 42 tys. lokali gastronomicznych mieści się już 6-7 tys. nowego typu barów. Liczba ta jeszcze wzrośnie.

Klienci fast foodów stanowią dość charakterystyczną, łatwą do zidentyfikowania grupę. Na podstawie przytoczonych w artykule badań tworzy się obraz młodych (20-29 lat), dobrze wykształconych (wyższe lub średnie wykształcenie) i dobrze zarabiających (dochód powyżej 2,5 tys. zł.) ludzi. Dużą grupę klientów stanowią też dzieci - co piąty konsument jest nastolatkiem. Warto podkreślić, że aż 65 proc. Polaków w ogóle nie korzysta z usług takich sieci gastronomicznych(dane GfK Polonia).

Wyraźnie od reszty odcinają się liderzy wśród sieci tego typu; 78 proc. zapytanych najczęściej odwiedza lokale McDonald’s, drugie miejsce przypada KFC - 19 proc, jako trzecia wymieniana jest Telepizza - 11 proc. W innych placówkach wskaźnik nie przekraczał 4 proc. Są to największe sieci, należące do zagranicznych inwestorów. Konkurencję dla nich stanowić zaczynają polskie firmy. Pojawiła się m.in. nowa sieć Polskie Jadło.

Większość lokali wchodzących w skład sieci fast food należy do prowadzących je firm, które są na ogół różnego typu spółkami. W McDonald’s na zasadach franchisingu działa około jednej czwartej lokali. Jednakże w ciągu najbliższych lat otwierane będą głównie placówki działające na tych właśnie zasadach.
-Jest to naturalna droga rozwoju sieci, na początku wypromowaliśmy markę, teraz dajemy możliwość przyłączenia się do niej innym - mówi Jacek Cabaj, dyrektor handlowy Telepizza Poland.

Koszty związane z uruchomieniem działalności gastronomicznej są poważne. Za licencję na prowadzenie działalności płaci się - w zależności od lokalizacji - od 50 do 100 tys. zł. Przybliżony koszt urządzenia placówki to 250 tys. zł. Na wyposażenie kuchni wydaje się 50-70 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć 4-9 proc. od wartości sprzedaży dla franchisodawcy. Właściciele nie chcą ujawniać swoich wyników finansowych, zasłaniają się tajemnicą handlową. Jednakże większość właścicieli twierdzi, że ich zyski i przychody rosną z roku na rok. U niektórych jednak zyski i rentowność spadają(zmniejszające się wpływy ze sprzedaży i wzrost kosztów).W tej branży zdarzają się także bankructwa jak np. w przypadku NYPC.

Polskie firmy zamierzają umocnić swoją pozycję w branży. Przewidywanych jest sporo inwestycji. Jan Kościuszko - właściciel firmy Chłopskie Jadło planuje np. uruchomienie 150 mniejszych lokali przy stacjach benzynowych. Oprócz tego, podobnie jak Leśne Runo, zamierza otworzyć 15 nowych restauracji.

Polacy nie chcą jednak konkurować z z zagranicznymi sieciami. Oferują całkiem inny typ dań. Uważają, że w walce z dużymi sieciami po prostu by polegli. Z kolei duże firmy światowe nie obawiają się nadmiernie konkurencji.Za swój największy atut uważają wypracowaną latami i skutecznie wypromowana markę. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypromować nowe marki.

Więcej: Anna Sielanko, Paweł Blajer, Rzeczpospolita, "Ekonomia i rynek"
Rzeczpospolita

POPULARNE NA FORUM

Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information. -...

46 wypowiedzi
ostatnia 28.05.2018
Firma zajmująca się odszkodowaniami - warto?

Warto podjąć współpracę z EuCO. Mają naprawdę dobre warunki. Moje zdanie jest takie, że najlepiej współpracować z dobrymi, znanymi na rynku firmami.

7 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2018
Pomysł na biznes - restauracja regionalna

Lady i regały, w tym lady i szafy mroźnicze czy witryny grzewcze dostaniecie w http://frigosystem.com.pl/ ze Szczecina. Firma jest mega solidna, sprzety działają...

52 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2018
Ruszają regionalne targi franczyzy

Assignment Writing Service the writer affiliated with the writing companies are highly qualified as the criteria of being a professional writer is Master’s degree at least...

8 wypowiedzi
ostatnia 26.05.2018
Promocja firmy w katalogach internetowych

Jak maiłabym wybrać firmę, która ma moją firmę rozreklamować w katalogach, czy poprowadzić kampanię AdWords to zdecydowałabym się na popularnego i skutecznego...

3 wypowiedzi
ostatnia 25.05.2018
Jaka reklama się opłaca?

Może warto pomyśleć o filmie promocyjnym czy produktowym? Produkcja tego rodzaju filmów może się zająć http://www.imperiafilm.com/ z Krakowa. Dla nas zrobili...

202 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2018
Jak zareklamować mały sklep przez Internet?

Ja wynajęłam firmę https://www.grupafaro.pl/ do prowadzenia dla mnie reklam adwords w google i są skuteczni, przybywa mi wejść i klientów. Także mogę polecić, widać...

64 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2018
Majątek pod ochroną

Apk ideas makes no representations, warranties, or assurances as to the accuracy Read More

1 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2018