W przypadku, gdy nie ma odpowiedniej ilości miejsca na chodniku, lepiej darować sobie zakłąadanie ogródka.
Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu sieci pizzerii DaGrasso, menedżer ds. rozwoju sieci
Poniedziałek
03.06.2013
O zaletach przeniesienia biznesu gastronomicznego pod parasole opowiada Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu sieci pizzerii DaGrasso.
 

W jakim miejscu warto otworzyć ogródek gastronomiczny?
Otwarcie ogródka jest pokusą dla wielu osób prowadzących rozmaite punkty gastronomiczne. Wiadomo jednak, że nie każdy lokal powinien się na niego decydować. Przede wszystkim ważna jest odpowiednia ilość miejsca w pobliżu lokalu. Chodzi o przestrzeń na chodniku lub deptaku lub na dziedzińcu. Przede wszystkim cały czas musimy pamiętać, że ogródek ma sens, jeśli nasi klienci będą się w nim dobrze czuć i chętnie do niego wracać. W przypadku, gdy nie ma odpowiedniej ilości miejsca czy też lokal nie ma ciekawego zaplecza, to lepiej darować sobie takie przedsięwzięcie. Zbyt duża chęć zysku może skończyć się tym, że nasi klienci stracą do nas zaufanie.

Czy franczyzodawca narzuca swoim partnerom wytyczne dotyczące ogródka, czy też mogą go urządzić zgodnie z własnym pomysłem i możliwościami finansowymi?
Zasady funkcjonowania ogródków zależą przede wszystkim od władz miasta, w którym ma on się znajdować. Dlatego franczyzobiorca przede wszystkim powinien przestrzegać zasad prawa. Z naszej strony dążymy do tego, żeby ogródki były jak najbardziej przyjazne klientom i taki cel mają także zawsze nasi franczyzobiorcy. Zauważyliśmy, że wielu z nich bardzo chętnie decyduje się na budowę ogródków gastronomicznych. Jak wspomniałam wcześniej, zwłaszcza w letnie dni, klienci chętniej niż w lokalu spędzają czas właśnie przy stolikach na zewnątrz. Dlatego, jeśli tylko pozwalają na to warunki, franczyzobiorcy tworzą ogródki.

Czy DaGrasso pomaga franczyzobiorcom w uzyskaniu pozwoleń niezbędnych do uruchomienia ogródka?
Pomagamy naszym franczyzobiorcom na każdym etapie prowadzenia działalności. Jeśli potrzebują pomocy przy kompletowaniu niezbędnych dokumentów, to oczywiście mogą liczyć na pomoc. Taka pomoc potrzebna jest zwłaszcza tym osobom, które otwierają ogródek gastronomiczny po raz pierwszy. Wtedy niezbędne jest wsparcie przy procedurach administracyjnych i kwestiach logistycznych dotyczących urządzenia ogródka. Przed każdym sezonem letnim są to podobne czynności, więc nasi franczyzobiorcy w kolejnych latach doskonale radzą sobie z wszelkimi formalnościami bez naszej pomocy.

Rozmawiała (mak)