Restauracja w ogródku
Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu sieci pizzerii DaGrasso, menedżer ds. rozwoju sieci
W jakim miejscu warto otworzyć ogródek gastronomiczny?
Otwarcie ogródka jest pokusą dla wielu osób prowadzących rozmaite punkty gastronomiczne. Wiadomo jednak, że nie każdy lokal powinien się na niego decydować. Przede wszystkim ważna jest odpowiednia ilość miejsca w pobliżu lokalu. Chodzi o przestrzeń na chodniku lub deptaku lub na dziedzińcu. Przede wszystkim cały czas musimy pamiętać, że ogródek ma sens, jeśli nasi klienci będą się w nim dobrze czuć i chętnie do niego wracać. W przypadku, gdy nie ma odpowiedniej ilości miejsca czy też lokal nie ma ciekawego zaplecza, to lepiej darować sobie takie przedsięwzięcie. Zbyt duża chęć zysku może skończyć się tym, że nasi klienci stracą do nas zaufanie.
Czy franczyzodawca narzuca swoim partnerom wytyczne dotyczące ogródka, czy też mogą go urządzić zgodnie z własnym pomysłem i możliwościami finansowymi?
Zasady funkcjonowania ogródków zależą przede wszystkim od władz miasta, w którym ma on się znajdować. Dlatego franczyzobiorca przede wszystkim powinien przestrzegać zasad prawa. Z naszej strony dążymy do tego, żeby ogródki były jak najbardziej przyjazne klientom i taki cel mają także zawsze nasi franczyzobiorcy. Zauważyliśmy, że wielu z nich bardzo chętnie decyduje się na budowę ogródków gastronomicznych. Jak wspomniałam wcześniej, zwłaszcza w letnie dni, klienci chętniej niż w lokalu spędzają czas właśnie przy stolikach na zewnątrz. Dlatego, jeśli tylko pozwalają na to warunki, franczyzobiorcy tworzą ogródki.
Czy DaGrasso pomaga franczyzobiorcom w uzyskaniu pozwoleń niezbędnych do uruchomienia ogródka?
Pomagamy naszym franczyzobiorcom na każdym etapie prowadzenia działalności. Jeśli potrzebują pomocy przy kompletowaniu niezbędnych dokumentów, to oczywiście mogą liczyć na pomoc. Taka pomoc potrzebna jest zwłaszcza tym osobom, które otwierają ogródek gastronomiczny po raz pierwszy. Wtedy niezbędne jest wsparcie przy procedurach administracyjnych i kwestiach logistycznych dotyczących urządzenia ogródka. Przed każdym sezonem letnim są to podobne czynności, więc nasi franczyzobiorcy w kolejnych latach doskonale radzą sobie z wszelkimi formalnościami bez naszej pomocy.
Rozmawiała (mak)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Końcówka roku obfituje w nowe otwarcia w wielu sieciach franczyzowych. Przegląd tygodnia 9-16 grudnia.
Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie działa blisko 190 pizzerii, a już wkrótce dołączą kolejne lokalizacje.
Da Grasso rozpycha się w stolicy, Empik świętuje 75-lecie, a właściciel Circle K zdradza swoje plany. Przegląd tygodnia 21-28 października.
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali