Pizzeria czeka na właściciela
Telepizza aktywnie pozyskuje nowe lokalizacje i przyspiesza rozwój sieci franczyzowej. – Obecna sytuacja gospodarcza sprzyja negocjowaniu cen najmu powierzchni użytkowych. Aktualnie właściciele nieruchomości obniżają czynsz nawet o 20-50 proc. – mówi Krzysztof Petrykowski, dyrektor handlowy Telepizza Polska.
Obecnie Telepizza dysponuje kilkoma wynajętymi lokalami, które w każdej chwili mogą przejąć nowi franczyobiorcy. – Od początku roku prowadzimy intensywną akcję pozyskiwania nieruchomości. Zdarza się, że ich właściciele licytują między sobą ceny najmu w dół, żeby pozyskać najemcę. Obecnie można trafić na bardzo atrakcyjne oferty. Trzeba tylko być cierpliwym i wnikliwie przeszukiwać rynek – mówi Krzysztof Petrykowski.
Korzystne warunki najmu zachęcają przedsiębiorców do inwestycji w działalność gospodarczą. Dzięki temu Telepizza już na jesieni może zrealizować „drugi” roczny plan rozwoju i otworzyć dziesiątą pizzerię franczyzową. – Na początku 2013 roku zakładaliśmy, że do grudnia otworzymy pięć nowych restauracji, jednak plan został już zrealizowany wiosną. Wyznaczyliśmy więc inny cel, zgodnie z którym do końca roku chcemy podwoić liczbę otwarć – mówi Krzysztof Petrykowski.
Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Telepizzą mogą zostać właścicielem jednej lub kilku restauracji naraz. Mogą przejąć działającą już placówkę Telepizzy lub otworzyć nową, ale w miejscu sprawdzonym przez centralę. Hiszpańskiej sieci szczególnie zależy na rozwoju w Poznaniu, na Śląsku, na Pomorzu oraz w Łodzi i Wałbrzychu. Mimo konkretnie postawionych celów, Telepizza otwarta jest również na inne miasta pow. 50 tys. mieszkańców. Wszystko zależy od potencjału lokalnego rynku oraz atrakcyjnych warunków najmu. Żeby zostać franczyzobiorcą Telepizzy należy dysponować kwotą ok. 100 tys. zł. Tyle kosztuje wyposażenie lokalu w zaplecze gastronomiczne oraz remont.
(mk)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali