23.07.2013

Sandwicz z dyskontu

Subway otworzył pierwszą restaurację w jednym z sieciowych dyskontów.

Na razie mariaż sieci sprzedającej sandwicze i Lidla miał miejsce wyłącznie na Wyspach Brytyjskich. Pierwszy punkt Subway'a został otwarty w portowej miejscowości Cromer, w hrabstwie Norfolk na północnym wschodzie Anglii. Restauracja ma ok. 75 m2, a jej właścicielem jest Raj Rao.

Kanapka z kurczakiem z restauracji Subway Fot. Subway

Subway zapowiada, że do końca 2017 roku sieć powiększy się o 10 tys. restauracji na całym świecie.

- Współpraca z Lidlem jest unikalnym rozwiązaniem i z niecierpliwością czekamy, jakie będą jej efekty. Mam nadzieję, że ten sklep będzie pierwszym z wielu – powiedział dla portalu thegrocer.co.uk Trevor Haynes, menedżer ds. rozwoju marki Subway w Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Polityka uruchamiania punktów Subway w nietypowych lokalizacjach jest stosowana również w Polsce. Niedawno informowaliśmy o tym, że pierwsze punkty Subway'a pojawiły się na stacjach benzynowych. Polski Agent rozwoju marki zapewniał wówczas, że koncept sprawdza się w różnych lokalizacjach.

Nie wiadomo, czy również w Polsce Subway zdecyduje się na uruchomienie restauracji w dyskoncie lub w supermarkecie. Na taki krok w naszym kraju zdecydowała się już sieć McDonald’s, która w ubiegłym roku uruchomiła testową restaurację w warszawskiej galerii handlowej Arkadia.

(mak)