Czy Subway osiągnie sukces w Polsce?

Poniedziałek
29.04.2002
Minimalne koszty zakupu licencji, niewielkie wymagania lokalowe i sprzętowe. To prosta recepta na sukces, jaki stał się udziałem Subwaya
 

Jak informuje pismo Profit, Subway w ubiegłym roku miał w USA 13 247 lokali, o 148 więcej niż McDonald. W Polsce sieć ta jest jeszcze mało znana, otworzono dopiero trzy lokale. Istnieją jednak ambitne plany rozwoju. W Stanach sieć rozwija się w błyskawicznym tempie. Statystycznie w ubiegłym roku przybywały tam trzy lokale Subwaya dziennie. Przeprowadzona została kampania reklamowa w wyniku której sprzedaż zwiększyła się z 3 do 5 mld dolarów. Jest bardzo dużo chętnych do zakupu licencji. Koszt jej zakupu jest stosunkowo niewielki, wynosi 10 tysięcy dolarów. Jeżeli kandydat jest już właścicielem jakiegoś Subwaya, koszt wynosi 4 tysiące. Do uruchomienia lokalu potrzebne jest 100 tysięcy dolarów. Dla porównania na zakup samej licencji od konkurencyjnego McDonalda trzeba przeznaczyć 45 tysięcy dolarów.

Początki nie były jednak łatwe. Po ośmiu latach działalności Fred DeLuca i jego przyjaciel Peter Buck pomimo wielkich planów byli właścicielami 16 lokali które nie przynosiły zysków pozwalających otwierać nowe lokale. Wtedy DeLuca zaproponował wspólnikowi franchising. Jak sam dziś mówi nie był zupełnie przekonany czy to dobre rozwiązanie - Sądziłem,że franchising jest zarezerwowany tylko dla dużych- przyznaje. Sieć zaczęła się rozwijać i przynosić coraz większe dochody. Obecnie wszystkie lokale Subwaya działają na zasadzie franchisingu. DeLuca sprzedał licencje na prowadzenie także pierwszych, założonych przez siebie lokali.

W Polsce na razie sieć jest mało znana. Pierwsza restauracja została otwarta w lipcu 2000 roku. Jak poinformowali Właściciele koszt otwarcia restauracji Subwaya w Polsce wynosi 100 tysięcy dolarów. Nie obyło się bez przejściowych kłopotów. Central European Entertainment, licencjobiorca polskiego Subwaya, musiał zamknąć jedną z trzech restauracji w warszawskim centrum handlowym Sadyba Best Mall. W planach jest już jednak otwarcie latem nowych dwóch lub trzech lokali. Nad rozwojem sieci w Polsce od marca 2002 roku pracują także Amerykanie: Wayne Levin i Kris Selka. Nie zamierzają otwierać własnych lokali: - Przyjechaliśmy by nauczyć polskich biznesmenów zarządzać barami na licencji. Planują otworzenie 100 restauracji.

Więcej: Karolina Sobczak, Profit, 5 maja 2002
Forbes

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023