O biznesie przy herbacie

W ofercie herbaciarni Demmers TeeHaus znajduje się kilka gatunków herbat (czarna, zielona, czerwona, biała), mieszanki ziołowe, zestawy upominkowe oraz akcesoria do parzenia herbaty.
Środa
18.09.2013
Koncept herbaciarni Demmers TeeHaus to odpowiedź na dużą liczbę działających w Polsce sieciowych kawiarni.
 

Pochodząca z Austrii sieć herbaciarni Demmers TeeHaus rozpoczyna aktywne poszukiwania franczyzobiorców w Polsce. Szansę na poznanie oferty będą mieli odwiedzający Targi Franczyzy, które odbędą się w Warszawie 17-19 października. Marka Demmers TeeHaus obecna jest już także w Finlandii, Rumunii, na Słowacji i na Węgrzech. Spośród kilkudziesięciu herbaciarni, pięć z nich funkcjonuje w Polsce jako sklepy własne: trzy w Warszawie oraz po jednej we Wrocławiu i Krakowie.

- Nazwa herbaciarni pochodzi od nazwiska jej założyciela - Andrew Demmer'a. Pierwszy lokal powstał w 1981 w Wiedniu. Obecnie koncentrujemy się na ekspansji w krajach Europy Środkowo-Wschodniej - zapowiada Romana Dobes z centrali firmy. - Chcielibyśmy nawiązać współpracę z pasjonatami herbaty, którzy osobiście zaangażują się w prowadzenie biznesu, a nie będą to robili z tzw. tylnego siedzenia. Od partnerów oczekujemy doświadczenia w biznesie i chęci podejmowania nowych wyzwań.

Właściciel marki poszukuje partnerów w większych miastach, również tam, gdzie sieć Demmers Teehaus jest już obecna, ale w bezpiecznej odległości od działających lokali, żeby nie konkurowały ze sobą. Idealny typ lokalizacji to galeria handlowa, centrum miasta lub inna duża ulica handlowa. Przedsiębiorca powinien dysponować powierzchnią handlową 25-35 m2 oraz magazynem liczącym 5 m2.

Franczyzodawca pomaga partnerom wybrać najlepszy lokal, przygotowuje biznes plan oraz projekt sklepu i jego aranżację. Franczyzobiorca przechodzi także szkolenie sprzedażowe, produktowe, a także ma okazję przyjrzeć się biznesowi z bliska pracując w jednej z działających herbaciarni. Demmers TeeHaus oferuje także platformę wymiany informacji między franczyzobiorcami oraz organizuje raz w roku spotkanie wszystkich partnerów.

Wobec tysięcy kawiarni działających w Polsce pod logo znanych sieci (Coffeeheaven, Aroma Espresso Bar, Eurocafe, Columbus Coffee) własna herbaciarni stanowi alternatywę dla biznesu z małą czarną w roli głównej. I nie ma się co dziwić. Przeciętny Polak rocznie wypija 500 filiżanek kawy i 1000 filiżanek herbaty.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz