Coraz mniej Sphinxów we franczyzie
Ósmy lokal Sphinxa w Poznaniu został otwarty w modelu operatorskim, czyli przez centralę. To ona pozostaje jej właścicielem, ale zarządza nią niezależny menedżer, wynagradzany na podstawie wyników działalności. Taki model zarządzania staje się dominujący w sieci Sphinx. Jeszcze w połowie 2012 roku tzw. operatorzy kierowali 40 punktami, franczyzobiorcy – 58, a 12 zarządzała centrala. Na początku września udział centrali stopniał do 2, franczyzobiorców – do 26, a liczba „operatorskich” Sphinxów wzrosła do 81.
- Restauracja Sphinx w Poznań City Center to nasza kolejna tegoroczna inwestycja w dużym i prestiżowym centrum handlowym. W efekcie w 2013 roku łącznie sieć zarządzanych przez Sfinks Polska lokali powiększyła się o dziewięć nowych restauracji. Wszystkie one znajdują się w bardzo dobrych lokalizacjach, co przekłada się na osiąganie wyników zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Na tym jednak nie poprzestajemy - w przygotowaniu są kolejne otwarcia, w tym pierwszy wolno stojący Sphinx we Wrocławiu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.
Punkt w stolicy Dolnego Śląska zajmuje powierzchnię blisko 250 m2 i może pomieścić ponad 100 gości. Jednym z elementów wystroju wnętrza jest loża-beczka, w której mogą zasiadać goście i która pojawia się we wszystkich nowo otwieranych punktach Sphinxa.
Choć model operatorski stał się dominujący w sieci, kanał franczyzowy wciąż będzie rozwijany. Przystąpienie do konceptu Sphinx wymaga poniesienia opłaty wstępnej na poziomie 300-450 tys. zł. W przypadku przekształcania istniejącego punktu w restaurację Sphinx franczyzobiorca poniesie wyłącznie koszty dostosowania lokalu do wymogów sieci.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali