Koszt inwestycji w nasz lokal wynosi ok. 100 tys. zł, a dostosowanie działającej pizzerii od 30 do 50 tys. zł.
Krzysztof Petrykowski, dyrektor handlowy Telepizza Poland
Poniedziałek
04.11.2013
O nowej strategii rozwoju Telepizzy opowiada Krzysztof Petrykowski, dyrektor handlowy Telepizza Poland.
 

Telepizza stawia na rozwój w mniejszych miastach. To nowość, ponieważ hiszpańska sieć jest widoczna przede wszystkim w dużych metropoliach.
Rzeczywiście, o wiele więcej restauracji Telepizzy funkcjonuje w większych miastach. Duże sieci dopiero zaczynają zaglądać miast liczących kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. Obecnie zwyczaje konsumenckie w dużych i małych miastach stają się podobne. Ujednolicają się oczekiwania klientów wobec rynku. Niezależnie od miejsca zamieszkania ludzie cenią wysoką jakość usług. Rozwój internetu oraz rosnąca mobilność ludzi sprawiła, że kultura i model życia powoli się ujednolica. Mniejsze miasta są wciąż jednak w fazie nasycania rynku. To co w dużych miastach jest już powszechne, w małych wciąż wzbudza większy entuzjazm. Chcemy to wykorzystać, dlatego zdecydowaliśmy się na zmianę kierunku rozwoju.

W których częściach Polski planujecie w najbliższym czasie otwarcia?

W województwie wielkopolskim, łódzkim, pomorskim i podkarpackim. Widzimy możliwość uruchomienia tam nawet 20 nowych restauracji. Mamy listę konkretnych miast z odpowiednim potencjałem. Nie wyznaczamy sobie jednak konkretnego terminu realizacji planu. Rocznie otwieramy ok. 10 placówek. Tempo rozwoju zależy od podaży lokalizacji, nastrojów w gastronomii i gospodarce, które mają duży wpływ na decyzje inwestycyjne przedsiębiorców. Jesteśmy dobrej myśli. Co roku sukcesywnie powiększamy zasięg Telepizzy.

Na jakie wsparcie może liczyć franczyzobiorca Telepizzy?

Przede wszystkim pomagamy pozyskać lokalizację. Takie działanie przyspiesza start w biznesie. Licencjobiorcy nie tracą bowiem czasu na poszukiwanie nieruchomości na wynajem, tylko od razu szykują się do otwarcia restauracji. Ponadto partnerzy mogą liczyć na gotowy projekt wnętrza restauracji, uczestniczą w szkoleniach wstępnych i bieżących, podobnie jak ich personel. Współpraca franczyzowa z Telepizzą umożliwia działalność w strukturach dużej firmy o międzynarodowym zasięgu. Aktualnie Telepizza posiada 115 restauracji nad Wisłą. Firma funlcjonuje także w Hiszpanii, Portugalii, Chile, Peru oraz Kolumbii. Hiszpańska sieć liczy na całym świecie ponad 1000 restauracji. Rocznie Telepizza sprzedaje w Polsce ponad 6 mln sztuk pizzy. W pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku zanotowaliśmy przychody na podobnym poziomie w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.

rozmawiała (mk)


POPULARNE NA FORUM

Naleśnikarnia

Dobry pomysł, dużo ludzi lubi naleśnikarnie. Tu macie namiar na sprawdzonego dostawcę pieczarek: Lomania http://lomania.pl/ Od dawna zajmują się przetwórstwem...

5 wypowiedzi
ostatnia 21.09.2018
Dobre miejsce na pizzerię

Really I Appreciate The Effort You Made To Share The Knowledge. This Is Really A Great Stuff For Sharing. Keep It Up. Thanks For Sharing. Αληθινή Ιστορία...

1 wypowiedzi
ostatnia 21.09.2018
Sprzęt do knajpy

Akurat konkurencja jest taka sobie, bo mało który sklep jest w stanie zaoferować wyposażenie wysokiej jakości. Jeśli jednak liczysz na coś naprawdę solidnego, to postaw...

2 wypowiedzi
ostatnia 20.09.2018
Fast food na kółkach

A ja z kolei polecam Wam marven - https://marven.pl/Akcesoria/Alternatywne-metody-parzenia-kawy/Aeropressy

7 wypowiedzi
ostatnia 19.09.2018
Fast food na kółkach

Dobrego dnia, chcę Wam poradzić specjalne programy dla tego. Przedtem sam zajmował się podobnym biznesem i jak nikt inny znam się na tym. Teraz dosyć trudno konkurować...

7 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2018
Fast food na kółkach

Dobrego dnia, chcę Wam poradzić specjalne programy dla tego. Przedtem sam zajmował się podobnym biznesem i jak nikt inny znam się na tym. Teraz dosyć trudno konkurować...

7 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2018
Odsstapie

Witam, proszę o kontakt dziekuje Lukasz.

2 wypowiedzi
ostatnia 30.08.2018
Fast food na kółkach

Food truck jest obecnie bardzo popularny, gdzie się nie rozejrzymy, to tylko to jedzenie na kółkach.

7 wypowiedzi
ostatnia 28.08.2018