Lojalność na Facebooku
Prawie trzy na cztery pizze wychodzące z pieców Da Grasso realizowane są z dostawą na wynos. Właściciel marki, która nie tak dawno temu przeszła rebranding, chce jeszcze bardziej wzmocnić ten kanał sprzedaży. Ma w tym pomóc wdrożenie systemu zamówień online, który swoim działaniem obejmie wkrótce wszystkie pizzerie Da Grasso. O "internetowej" popularności pochodzącej z Łodzi sieci świadczy liczba 100 tys. fanów facebookowego profilu firmy.
- Da Grasso stawia na prowadzenie działań w mediach społecznościowych. Teraz chcemy, aby przełożyły się one na wzrost zainteresowania zamówieniami za pośrednictwem internetu i przy użyciu urządzeń mobilnych – zapowiada Magdalena Piróg, wiceprezes sieci pizzerii.
Liczba 100 tys. fanów brzmi imponująca, ale Da Grasso daleko do liderów. McDonald's Polska polubiło na Facebooku ponad milion osób (na całym świecie kilkadziesiąt milionów), zaś Pizzę Hut 195 tys. Telepizza i Pizza Dominium posiadają około 60 tys. fanów, zaś Subway 46 tys. fanów.
Fanpage to dla sieci gastronomicznej prawie darmowa forma promocja. Płacić trzeba tylko osobie publikującej posty. Sieci gastronomiczne informują o zbliżających się promocjach, organizują konkursy oraz zapraszają do nowo otwartych restauracji.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Końcówka roku obfituje w nowe otwarcia w wielu sieciach franczyzowych. Przegląd tygodnia 9-16 grudnia.
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie działa blisko 190 pizzerii, a już wkrótce dołączą kolejne lokalizacje.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali