Pociąg do gastronomii
Sieć Sphinx, zarządzana przez spółkę Sfinks Polska, powiększyła się 30 listopada o lokal, w nowootwieranej Galerii Bronowice w Krakowie. To już siódma już restauracja tej marki w stolicy Małopolski. Najnowszy Sphinx znajdzie się na poziomie pierwszym centrum handlowego. Główną część lokalu będzie stanowić sala o powierzchni 80 m2, która pomieści blisko 65 gości. Klienci będą mieli takze do dyspozycji również ogródek w food courcie galerii, gdzie przewidziano miejsca dla około 80 osób.
- Przed podjęciem współpracy ze Sfinksem prowadziłem własną firmę, działającą w branży wyposażenia dla restauracji, więc tematyka gastronomii jest mi dobrze znana. Jako najemca lokalu w Galerii Bronowice w Krakowie główny ciężar negocjacji spoczywał na mnie. Miałem jednak wsparcie ze strony Sfinksa. Pomagał też fakt, że poprowadzę restaurację rozpoznawalnej marki, której właściciel notowany jest na giełdzie - mówi Paweł Wojdyła, franczyzobiorca z Krakowa.
Ze względu na lokalizację w centrum handlowym restauracja Sphinx w Galerii Bronowice będzie otwarta w godzinach działania obiektu, czyli od samego rana do godziny 22. Optymalna powierzchnia lokalu franczyzowego to 150 m2, ale nie bez znaczenia pozostaje jego otoczenie. Restauracja powinna znajdować się w okolicy o dużym natężeniu ruchu pieszego i posiadać duże witryny. Istotna jest także możliwość uruchomienia przy niej ogródka letniego.
- W Galerii Bronowice obecne są różne marki gastronomiczne i kawiarniane. Nasza oferta jest komplementarna w stosunku do innych lokali. Jesteśmy tu jedyną restauracją casual dining oferującą dania kuchni europejskiej oraz inspirowane orientem – w Sphinxie można zjeść zarówno stek, ryby, jak i makarony, pizze, sałaty, a także desery. W nowo otwartej restauracji pracuje ok. 12 osób. Moją rolą jest codzienne zarządzanie i nadzór nad restauracją - dodaje Paweł Wojdyła.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali