Herbata i jogurt łączą siły
Koncept Yogo Factory & Bubble Tea oferuje produkty, które już od kilku lat próbują na stałe zaistnieć w świadomości kulinarnej polskich konsumentów. Zaistnieć, dodajmy, z różnym skutkiem. Polacy są bowiem w kwestiach gastronomicznych usposobieni bardzo konserwatywnie – lody jadamy głównie latem, a herbatę pijemy głównie ciepłą. A jednak na rynku nie brakuje sieci, które próbują gusta Polaków aktywnie kształtować. Jedną z nich jest Yogo Factory, która w swoich lokalach zamierza serwować klientom mrożone jogurty i bąbelkową herbatę.
- Branża jogurtów mrożonych oraz bubble tea w Polsce jest w fazie początkowego rozwoju. Jest to bardzo obiecujący i szybko rosnący rynek. Obserwując inne wysokorozwinięte kraje europejskie, nie mówiąc już o azjatyckich czy amerykańskich, jesteśmy przekonani o wielkiej przyszłości i potencjale rynku jogurtów mrożonych – przekonuje Izabela Urbańska, PR manager sieci. - Widzimy coraz większą świadomość zdrowych trendów żywieniowych wśród konsumentów oraz panującą modę na bycie „fit”. Najwięcej klientów wybiera nasze produkty jako popołudniową przekąskę, ale nie brakuje również tzw. klientów „lunchowych”.
W sieci działają obecnie dwa punkty franczyzowe. Plany rozwoju na 2014 rok zakładają cztery nowe otwarcia w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców.
– Preferowanymi lokalizacjami są dobrze funkcjonujące centra i pasaże handlowe oraz newralgiczne punkty w centrach miastach. Obecnie poszukujemy franczyzobiorców w Trójmieście, Zielonej Górze, Koszalinie i Lesznie – wylicza Izabela Urbańska.
Koncept skierowany jest zarówno do właścicieli istniejących już lokali gastronomicznych, jak i przedsiębiorców, którzy dopiero chcą wejść na rynek. W pierwszym przypadku wystarczy placówka o powierzchni 5 m2, nowy lokal powinien mieć od 15 do 80 m2. Dostosowanie istniejącego lokalu wymaga inwestycji na poziomie 35 tys. zł, natomiast do budowy punktu Yogo Factory od zera w galerii handlowej potrzeba kwoty przekraczającej 120 tys. zł netto.
- Możliwy termin zwrotu z inwestycji to okres od 10 do 24 miesięcy - mówi Izabela Urbańska.
Jej zdaniem właśnie teraz jest najlepszy czas, by wejść na rynek.
- W tym segmencie działa obecnie tylko kilka systemów franczyzowych. Wszystkie tak naprawdę są w początkowej fazie rozwoju. Z naszych analiz wynika, że nie ma jeszcze w Polsce dużych sieci które stanowiłyby o przewadze konkurencyjnej – analizuje Izabela Urbańska. - Myślimy, że dopiero w perspektywie kolejnych 5-10 lat będziemy mogli mówić o tzw. leaderach w naszej branży. Obecnie większość marek na polskim rynku jest dla klientów praktycznie nierozpoznawalna, dlatego aspekt wyboru franczyzodawcy nie powinien odgrywać większej roli u potencjalnych franczyzobiorców.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali