Zrezygnują z Polski?
Wśród działających w naszym kraju lodziarni dominują te sezonowe - działające od maja do końca lata. Wszystko dlatego, że w Polsce dominuje przekonanie, że lody kupuje się wyłącznie latem. Nie zmienia tego fakt, że coraz więcej lodziarni znajduje lokale w centrach handlowych, gdzie pogoda nie ma większego wpływu na liczbę odwiedzających klientów.
- Próbowaliśmy różnych sposobów na przedłużenie sezonu – poszerzaliśmy ofertę o gofry, rurki z kremem, ciastka. Jednak w naszym klimacie koniec września oznacza zwykle koniec sprzedaży - przyznaje Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano.
Mimo to Lody Bonano współpracują z prawie setką franczyzobiorców, którzy otwierają swój biznes na kilka miesięcy. Häagen-Dazs przyjął inną strategię. Pochodząca z USA sieć luksusowych lodziarni planowała otwierać lokale w najbardziej prestiżowych miejscach - docelowo miało ich być 150. Skończyło się na dwóch punktach w Warszawie - w Galerii Mokotów i na Nowym Świecie oraz we Wrocławiu. Dwa z nich zostały zamknięte. Pozostała jedynie lodziarnia w centrum stolicy. Jak donosi Puls Biznesu Häagen-Dazs w ogóle może w najbliższym czasie wycofać się z Polski, bo klientów na lody, których gałka kosztuje ok. 9 zł jest jak na lekarstwo. Dla międzynarodowej firmy nie będzie to jednak duża strata, bowiem marka działa w 70 krajach całego świata. Być może powtórzy się scenariusz Burger Kinga, który zaliczył nieudany debiut nad Wisłą, ale po kilku latach powrócił - z sukcesem.
Häagen-Dazs nie zniknie całkowicie z rynku. W wielu sklepach, między innymi w delikatesach Almy Market ich sprzedaż ma się całkiem dobrze. Ten kanał dystrybucji jest po prostu tańszy i nie wymaga tak dużych nakładów inwestycyjnych jak w lodziarnię. Franczyzobiorca, który chciał poprowadzić lokal Häagen-Dazs musiał liczyć się z inwestycją minimum 125 tys. euro.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali