Pierwsza polska restauracja McDonald’s powstała w centrum Warszawy przy ulicy Świętokrzyskiej. Działa tam do dziś. Umowy franczyzowe na poprowadzenie własnego lokalu pod amerykańskim szyldem podpisywana jest na 20 lat, a koszt inwestycji w biznes może wynieść nawet 3 mln zł.
Czwartek
27.02.2014
Restauracje McDonald’s powstają nie tylko w galeriach i przy ulicach. Wśród lokalizacji znajduje się także samolot, statek i pustynia...
 

Pierwsza restauracja McDonald's została założona w 1940 roku w Kalifornii w USA przez braci Richarda i Maurice’a McDonaldów. 13 lat później rozpoczęto sprzedaż licencji franczyzowej, a w 1992 roku ruszyła pierwsza sieciowa restauracja w Polsce. Do tej pory nad Wisła powstało 331 fast foodów, w tym 199 prowadzą franczyzobiorcy. Często są to multibiorcy zarządzający trzema, czterema lokalami. Wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową zajmuje się wyłącznie McDonald's. Franczyzodawca kupuje, najmuje bądź dzierżawi nieruchomości oraz inwestuje w budowę nowego lub adaptację istniejącego lokalu. Franczyzobiorca jest wyłącznie operatorem restauracji McDonald’s.

W Polsce restauracje otwierane są w centrach handlowych, centrach miast, przy drogach wylotowych oraz przy autostradach. Jednak w innych krajach standardy dotyczące doboru lokalizacji dostosowane są do architektury danego miasta i kraju. I tak na przykład w nowozelandzkiej miejscowości Taupo lokal znajduje się w starym, uziemionym samolocie. Natomiast bar w Las Vegas mieni się kolorowymi neonami, które wpisują się w nowoczesną architekturę światowej stolicy hazardu. Inaczej restauracja została zaaranżowana w jednym z bardziej znanych mediolańskich zabytków - w Galerii Vittorio Emanuele II. W tym przypadku nie było mowy o neonach, bo nie pozwalał na to charakter powstałego 150 lat temu pasażu handlowego.

Z kolei w egipskim Asuanie lokal znajduje się nad samym Nilem, a w St. Louise na statku przycumowanym do brzegu rzeki Mississippi. W Chinach BigMaca można kupić nawet w małej budce, a w Irlandii w budynku przypominającym tradycyjną karczmę. Złote Łuki powstały również na izraelskiej pustyni Negew. W Nowym Meksyku, w Roswell, miejscowości znanej z lądowania UFO, lokal działa w obiekcie przypominającym statek kosmiczny.

(dw)


POPULARNE NA FORUM

Lody idą w Polskę

Świetny pomysł, mam nadzieje, że takie lody znajdą się również w http://wadowice.biz

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2018
Yerba MaTe

Cześć, mam pytanie o słynną Yerbe, czy ktoś z was pije może na forum sobie ? znalazłem fajny sklep https://ymt24.pl/ w którym mają wszystko co potrzebne do Yerba MaTe...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.07.2018
Bar z kanapkami

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Na pewno musi to być coś co można zjeść szybko i będzie pyszne :) _________________________________________ warzywa marynowane - http://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/

42 wypowiedzi
ostatnia 01.07.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Mojej firmie stronę internetowa robiła firma https://www.highland-soft.com/strony-internetowe-krakow/ . Zlecenie było zrealizowane bardzo dobrze.

40 wypowiedzi
ostatnia 29.06.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

46 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Zdrowo i Zielono

A ja uwielbiam zielone koktajle. Pomagają mi w odchudzaniu, mają niezbędne składniki odżywcze, a poza tym lubię je. Szpinakowy koktajl smakuje mi najbardziej. Pyszny...

6 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Jakbyście myśleli o otworzeniu punktu gastronomicznego to przede wszystkim trzeba zainwestować w dobry sprzęt, tu już trzeba iść w jakość. Moja rodzina prowadzi...

42 wypowiedzi
ostatnia 24.06.2018