Andrzej Bartoszek, franczyzobiorca, właściciel trzech lokali sieci Da Grasso
Poniedziałek
12.05.2014
O finansowych aspektach prowadzenia pizzerii opowiada Andrzej Bartoszek, właściciel trzech lokali Da Grasso.
 

Ile trzeba zainwestować w pizzerię?
Koszty możemy podzielić na dwie kategorie – inwestycja w lokal i koszty stałe, związane z jego funkcjonowaniem. Średnia kwota inwestycji mieści się w przedziale 200–350 tys. zł i zależy ona od wielkości i położenia lokalu, a także od sprzętu, który właściciel zdecyduje się kupić. Do tej kwoty należy doliczyć jednorazową opłatę licencyjną w wysokości 12 tys. zł oraz comiesięczną (płatną od drugiego miesiąca działalności) opłatę franczyzową. Jej wysokość to, w zależności od zakresu współpracy ok. 1,5 tys. zł.
Okres inwestowania w lokal to proces ciągły. Największe koszty, które trzeba ponieść, to te związane są z otwarciem lokalu. W każdym kolejnym miesiącu użytkowania, tak jak w domu, należy zainwestować w dopracowanie wyglądu czy wymianę sprzętu. Te koszty są jednak znacznie niższe od tych, które należy ponieść na początku rozpoczęcia działalności.

Kiedy wydatki zwracają się?
Ciężko jest jednoznacznie określić kiedy restauracja zaczyna przynosić zysk. Może być to okres od jednego do nawet kilku miesięcy. Wszystko zależy od dynamiki wzrostu obrotu i  opłat stałych, związanych z prowadzeniem lokalu. Mam tu na myśli opłatę za prąd, czynsz czy wypłaty dla pracowników. W moim przypadku  koszty prowadzenia restauracji były bardzo duże, a pierwsze zyski, pomimo dużego obrotu, pojawiły się dopiero po siedmiu miesiącach.

Jak wyglądają początki działalności gastronomicznej?
Na początku zmagałem się z kłopotami osoby inwestującej w gastronomię. Dobranie odpowiedniego zespołu pracowników i przeprowadzenie serii szkoleń wymaga dużo pracy. Rozpoczęcie działalności wiąże się z bardzo ograniczoną ilością czasu na odpoczynek. Oczywiście nie oznacza to, że właściciel spędza w pracy po kilkanaście godzin dziennie, ale mając swój biznes myślami jest ciągle z nim.

rozmawiał (dw)


POPULARNE NA FORUM

Subway podsumowuje rok

Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia

2 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Wynajem kelnerów

Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Warto mieć na uwadze firmę, która trudni się produkcja jak i sprzedażą warzyw świeżych, jak również przetworzonych. My do firmy zamawiamy do tej- www.intermaxphu.pl ....

19 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...

19 wypowiedzi
ostatnia 18.04.2018
Subway podsumowuje rok

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

2 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

45 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...

52 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...

39 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
zobacz więcej na forum